Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?

Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?

Dodano: 2
jajka
jajka / Źródło: Shutterstock /
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?

W sklepach znajdziemy różne rodzaje jaj. Różnią się one między sobą nie tylko oznaczeniami, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi i sposobem traktowania i hodowania kur, które te jaja znoszą. Na co zwracać uwagę przy wyborze jajek i czy rzeczywiście warto wybierać jaja ekologiczne?

Wartości odżywcze

Jajko zawiera szereg witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę A, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Dostarcza też luteinę, beta-karoten, białko, lecytynę dzięki czemu oddziałuje na wiele procesów zachodzących w organizmie.

Jaja poprawiają wzrok, pomagają utrzymać prawidłowy poziom żelaza niezbędny do transportu tlenu do komórek w organizmie. Witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a witamina D wspiera naturalną odporność. Białko, znajdujące się w jajku, jest w pełni przyswajalne i niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu.

Warto zatem włączyć jaja do diety, choć nie należy z nimi przesadzać ze względu na obecność tłuszczy nasyconych. Zbyt duża podaż ich może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Obecnie jednak szacuje się, że większe zagrożenie dla gospodarki tłuszczowej stanowią przetworzone produkty i dania typu instant niż jajka.

Rodzaje jaj

W sklepach i na bazarkach znajdziemy różne rodzaje jej m.in. z chowu ściółkowego, chowu klatkowego, wolnego wybiegu czy ekologiczne. Czym one właściwie się różnią? Okazuje się, że wszystkim, a oznaczenia te są ważną informacją dla konsumenta.

Jaja z chowu klatkowego

Jaja z chowu klatkowego to najgorszy rodzaj jaj. Bywają one oznaczone również cyfrą 3. Oznacza to, że kury, które zniosły jaja, były trzymane w klatkach, bez możliwości ruchu, karmione paszami niewiadomego pochodzenia i antybiotykami. Takich jaj lepiej unikać. Znajdziemy je w dużych marketach, a rozpoznamy nie tylko po oznaczeniach, ale też niskiej cenie.

Jaja z chowu ściółkowego

Jaja te to tzw. „dwójki”. Kury, które je zniosły, są lepiej traktowane niż kury z chowu klatkowego, ale wciąż nie wiadomo, czym są karmione. Nie żyją one na powietrzu, ale w zamkniętych fermach i budynkach, w których jednak mają lepsze warunki niż kury klatkowe. Kupując takie jaja, należy zachować ostrożność i zdawać sobie sprawę z tego, co różni je od jedynek i zerówek.

Jaja z wolnego wybiegu

Jaja z wolnego wybiegu oznaczone są cyfrą 1. To jaja, które pochodzą od kur żyjących na powietrzu. Mają one swobodę spacerowania po wyznaczonym terenie, mogą siedzieć na grzędzie. Karmione są lepszą paszą niż kury ściółkowe i klatkowe, ale nie są to kury, które odżywiają się w sposób naturalny.

Jaja ekologiczne

Jaja ekologiczne pochodzą od kur, które żyją w gospodarstwach ekologicznych. Kury te są dobrze traktowane i żyją w pełni naturalnie, dziobiąc w ziemi i swobodnie korzystając z dobrodziejstw natury. Nie dostają antybiotyków ani paszy nieznanego pochodzenia. To najzdrowsze jaja oznaczone cyfrą 0. Można bezpiecznie podawać je dzieciom, nawet niemowlętom. Kosztują więcej niż wszystkie pozostałe, a zwłaszcza jaja z chowu klatkowego.

Aby gospodarstwo ekologiczne otrzymało certyfikat, musi spełnić szereg warunków dotyczących uprawy i hodowli zwierząt. Jednym z nich jest nadzór specjalisty, czyli weterynarza dla wszystkich zwierząt. Pozostając pod jego opieką, zwierzęta są rutynowo badane, dlatego nie ma możliwości, by jaja znosiły kury chore.

Wybierając w sklepie czy na bazarku jajka, warto zatem sprawdzać oznaczenia. A jeśli mamy możliwość zakupu jaja ekologicznego, zawsze wybierzmy właśnie takie, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że spożywamy naturalny, nieprzetworzony produkt, dostarczający witamin i składników odżywczych.

Czytaj też:
Mikroelementy w diecie. Czy znasz je wszystkie?

 2

Czytaj także