Pasztet z soczewicy na co dzień i na święta. Jak zrobić wegański pasztet?

Pasztet z soczewicy na co dzień i na święta. Jak zrobić wegański pasztet?

Dodano: 
Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy Źródło:Shutterstock
Pasztet z soczewicy to wegański odpowiednik zwykłego pasztetu, bardzo zdrowy i pyszny. Jak go zrobić?

Pasztet z soczewicy to zdrowe danie, które dostarcza wielu wartości odżywczych i może pomóc ograniczyć udział mięsa w diecie. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy czy białko, dzięki czemu może stać się elementem pełnowartościowego i zdrowego posiłku.

Stanowi świetną alternatywę dla pasztetów wieprzowych, drobiowych czy z królika. Można go postawić na świątecznym stole zamiast zwykłych pasztetów, by ugościć osoby, które nie jedzą mięsa.

Czym jest pasztet z soczewicy?

Pasztet z soczewicy to pasztet, który piecze się z soczewicy i ryżu lub kaszy jaglanej. Przygotowuje się go bardzo szybko i można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaletą pasztetu z soczewicy jest jego delikatny smak, dzięki czemu można go połączyć z różnymi dodatkami, np. żurawiną, borówką, sosem śliwkowym, ćwikłą czy musztardą.

Taki pasztet świetnie nadaje się zarówno na kanapki jako smarowidło do pieczywa, jak i do przygotowania przekąsek czy farszu do klusek lub pierogów.

Co zawiera pasztet?

Pasztet z soczewicy zawiera:

  • witaminy z grupy B
  • kwas foliowy
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • witaminę K
  • witaminę A 
  • kwas pantotenowy

Jak zrobić pasztet z soczewicy?

Przepis: Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to zdrowa alternatywa zwykłego pasztetu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
120 godz.
Czas gotowania
90 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
200

Składniki

  • 400 g soczewicy (może być z puszki)
  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 bardzo duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 duże jajo
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj soczewicęSoczewicę wyjmij z puszki, odsącz i włóż do garnka
  2. Podsmaż cebulęRozgrzej patelnię, podsmaż cebulkę ze startą na tarce marchwią
  3. Ugotuj kaszę jaglanąKaszę jaglaną dokładnie wypłucz w ciepłej i zimnej wodzie, a następnie ugotuj
  4. Wymieszaj składnikiPrzestudzoną kaszę dodaj do garnka z soczewicą. Wbij też jajo, dodaj do smaku przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj na jednolitą i mocno ubitą masę.
  5. Rozgrzej piekarnikPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz pasztet w opcji góra-dół przez około 80 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Czytaj też:
Nie tylko dla wegetarian. Roślinne alternatywy dla mięsa szturmują rynek