Ryby powinny regularnie gościć na naszych stołach. Łosoś jest jedna z nich. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Jedna porcja fileta z tej ryby dostarcza około 2,2 grama kwasów tłuszczowych omega 3 i pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie, które wynosi około 250 do 500 miligramów. Łosoś jest doskonałym źródłem białka. Jeden filet dostarcza ok. 21 gramów białka, czyli połowę ilości potrzebnej w ciągu dnia. A do tego zawiera wiele witamin z grupy B, w tym B6 i B12, które korzystnie wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego i poprawiają nasze samopoczucie. Jest też źródłem potasu, fosforu, selenu i niacyny. Najnowsze badania wskazują, że jedzenie tej ryby zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Łosoś hodowlany czy dziki? Którego wybrać?
Dietetycy podpowiadają, że możemy kupować i taka i taka rybę. Gwarancją, że kupiliśmy rybę dobrej jakości będzie, znajdujące się na opakowaniu, oznaczenie MSC lub ASC. MSC oznacza, że ryba żyjąca dziko pochodzi ze zrównoważonych połowów, a ASC – że hodowla ryby jest prowadzona w sposób odpowiedzialny.
Przepis: Grillowany łosoś w 15 minut
Grillowany łosoś. Idealne, zdrowe danie w 15 minut
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 248 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 - 1kg łososia pokrojonego na 4 kawałki
- oliwa z oliwek
- 1/4 opakowania czosnku w proszku
- 1/4 opakowania suszonej pietruszki
- 1/4 opakowania suszonej cebuli
- 1/4 opakowania suszonej bazylii
- sól
Sposób przygotowania
- Zamarynuj łososiaPrzygotuj przyprawę do zamarynowania mięsa używając ziół wymienionych w przepisie. Możesz ją przechowywać do 6 miesięcy i korzystać z niej przygotowując inne potrawy.
- Przygotuj łososiaKażdy kawałek łososia nacieramy oliwą i posypujemy przyprawą domową do smaku (ja używam około 1 łyżeczki oliwy z oliwek i ¼ łyżeczki przyprawy na sztukę).
- Grilluj łososiaRozgrzej grill gazowy lub patelnię grillową na średnim ogniu. Umieść łososia na grillu. Przykryj i grilluj na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony (może jeszcze kilka minut, w zależności od grubości ryby). Łosoś jest gotowy, gdy łatwo rozdrobni się widelcem.
Jak najlepiej przyrządzić łososia?
- Podczas pieczenia uważnie obserwuj łososia, ponieważ całkowity czas gotowania będzie się różnić w zależności od wielkości i grubości fileta, a także temperatury grilla. Przekonasz się, że ryba jest gotowa, gdy łatwo będzie można rozkruszyć ją widelcem. Łososia nie można za długo grillować, bo będzie wyschnięty.
- Aby uzyskać bardziej wilgotny i delikatny filet z łososia, wielu szefów kuchni uważa, że najlepiej smakuje, gdy jest usmażony na średnim poziomie ok. 50℃. Temperatury nie trzeba jednak mierzyć za pomocą termometru, zamiast tego lepiej sprawdzić, czy kolor ryby wewnątrz fileta zmienia się z półprzezroczystego (czerwone lub surowe) na nieprzejrzyste (różowe).
- Grillowanie łososia na średnim ogniu (około 150 - 200℃) nadaje mu pysznego, "zwęglonego" smaku z wierzchu, jednocześnie utrzymując wilgotne i delikatne wnętrz ryby.
- Podczas grillowania pozostaw skórę na łososiu. Dodaje to smaku i wilgoci. Skórę łatwo jest zdjąć przed podaniem.
Czytaj też:
W których rybach i owocach morza jest najwięcej jodu? 10 najlepszych źródeł