Pierzasta zieleń tego zioła ozdobi wiosenne dania. Poprawia też samopoczucie

Pierzasta zieleń tego zioła ozdobi wiosenne dania. Poprawia też samopoczucie

Dodano: 
Koperek
KoperekŹródło:Shutterstock
Mowa o koperku. Jego świeży, trawiasty smak sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do wiosennych sałatek, past jajecznych i dań z ryb. Wspiera układ trawienny, łagodzi bóle żołądka i jelit. Badania wskazują, że poprawia też samopoczucie.

Koper ogrodowy (Anethum graveolens) lub chwast koperkowy to powszechnie występujące jednoroczne zioło. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i południowej Rosji, ale występuje niemal we wszystkich częściach świata. Należy do rodziny selerowatych. I może dlatego w jego smaku można wyczuć nutę selera, kopru włoskiego i anyżu. Koperek pochodzi z Morza Śródziemnego i południowej Rosji, ale może być uprawiany w większości części świata.

Korzyści zdrowotne z jedzenia koperku

Włączenie tego zioła do codziennego jadłospisu przynosi wymierne efekty zdrowotne. Świeży koperek jest bogaty w witaminy i minerały. Zazwyczaj spożywa się go w niewielkiej ilości, dlatego dostarczane wraz z tym ziołem substancje odżywcze mogą nie być duże. Jedna szklanka (ok. 9 gramów) świeżych gałązek koperku zawiera:

  • 18,5 mg wapnia (2 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • 7,4 mg witaminy C (12 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • 0,2 mg witaminy A (14 proc.dziennego zapotrzebowania),
  • 0,1 mg manganu (6 proc.dziennego zapotrzebowania),
  • 0,6 mg żelaza (3 proc. dziennego zapotrzebowania).

Koperek jest źródłem przeciwutleniaczy

Naturalnie występujące związki w koperku pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Według najnowszych badań przyjmowanie wraz z pożywieniem wysokich dawek przeciwutleniaczy może zmniejszać stany zapalne, a także pomagać w leczeniu niektórych chorób, m.in. serca, Alzheimera oraz niektórych nowotworów płuc, raka piersi i okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w liściach oraz w owocach kopru to:

  • flawonoidy, które zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i niektórych postaci raka; dbają również o kondycję mózgu,
  • terpenoidy, które są składnikiem olejków eterycznych kopru, chronią przed chorobami wątroby, serca, nerek i mózgu,
  • garbniki, które mają silne działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające.

Zapobiega cukrzycy oraz innym chorobom

Koperek jest stosowany od wieków w tradycyjnej medycynie azjatyckiej i ajurwedyjskiej. Używany jest do celów leczniczych, w tym: zaburzeń trawiennych, niestrawności, wzdęć i kolki. Zapobiega bezsenności, uspakaja i poprawia nastrój. Najnowsze badania sugerują, że systematyczne jedzenie koperku zapobiega cukrzycy, gdyż wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi. Prowadzone są też badania nad ekstraktem z kopru w kierunku obniżania cholesterolu. Naukowcy wskazują, że istnieją przesłanki, że przyspiesza metabolizm.

Koperek pomaga w odchudzaniu

Koperek jest niskokaloryczny, (ok. 9 gramów) świeżych gałązek koperku zawiera tylko 4 kcal. Dowiedziono, że koperek wspomaga odchudzanie. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego dzięki olejkom eterycznym, które stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych i pobudzają perystaltykę jelit.

Doskonale sprawdza się w kuchni. Wypróbuj przepis

Przepis: Wiosenny obiad

Przepis na zdrowy, wiosenny obiad z dużą ilością warzyw.

Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 3 kalarepki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu
  • 1 natka koperku
  • 400 ml kefiru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mycie warzywZiemniaki umyj dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Przygotowanie kalarepkiKalarepkę obierz (cieniej tam, gdzie jest miękka, grubiej od spodu, gdzie jest bardzo twarda). Pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z roztopioną łyżką masła. Duś przez 15–20 minut, aż kalarepka będzie miękka, wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przygotowanie kalafioraKalafiora umyj, odkrój liście, podziel na różyczki i wrzuć do garnka z wrzątkiem. Gotuj 10–15 minut (im mniejsze różyczki, tym krócej).
  4. Przygotowanie jajka w koszulceAby przygotować jajko w koszulce, zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet, jajka rozbij do małych szklanek/miseczek (1 jajko – 1 szklanka). Na środku garnka utwórz niewielki wir, mieszając wodę łyżką, w sam środek wiru wlej jajka (jedno po drugim). Gotuj około 3–4 minuty. Wyciągnij, używając łyżki cedzakowej.
  5. Podanie daniaUgotowane ziemniaki podawaj z kalarepką, kalafiorem, jajkiem, dużą ilością koperku i szklanką kefiru!

Czytaj też:
Trzy najzdrowsze chwasty. Te dzikie rośliny rosną niemal wszędzie

Źródło: Verywell Fit