Przepis kulinarny zawiera zwykle listę składników potrzebnych do zrobienia danej potrawy oraz szczegółowy opis czynności, jakie należy wykonać. Przepisy zwykle ułożone są według prostego schematu:

  • nazwa potrawy,
  • lista składników (z podaniem ilości),
  • opis kolejnych czynności,
  • informacje na temat podania potrawy.

Często przepisy zawierają także informacje dodatkowe dotyczące kaloryczności dania, obecności alergenów, kosztów wykonania potrawy, ale też możliwości zamiany niektórych składników na inne (np. w przypadku alergii na mleko to możliwość zastąpienia mleka krowiego roślinnym odpowiednikiem).

Zbiory przepisów to książki kucharskie. W Polsce jedną z najsłynniejszych i pożądanych przez fanów kuchni i gotowania są książki Lucyny Ćwierciakiewiczowej, w tym jej słynne "365 obiadów za pięć złotych" z 1860 roku. Książka doczekała się dwudziestu wydań, a przepisy Ćwierciakiewiczowej do dziś uchodzą za klasykę i są wykorzystywane przez wielu kucharzy.

W dobie internetu popularne stały się także blogi czy kanały w mediach społecznościowych poświęcone gotowaniu. Modne i popularne są przepisy w formie krótkich filmików, które w jasny i prosty sposób pokazują, jak przygotować konkretne danie. Wielu internetowych twórców kulinarnych specjalizuje się w konkretnych działach kuchni, skupiając się np. na diecie roślinnej, gotowaniu dla alergików czy pieczeniu ciast.