Czym są ciasteczka krumkake? Norweski hit

Czym są ciasteczka krumkake? Norweski hit

Dodano: 
Krumkake
Krumkake Źródło:Shutterstock
Ciasteczka krumkake to pyszne rurki wypełnione bitą śmietaną i malinami. Jak je przyrządzić?

Ciasteczka krumkake to deser, który podbił podniebienia ludzi na całym świecie. Są pyszne, słodkie i rozpływają się w ustach. Ile mają kalorii, jak je zrobić i czy częste sięganie po krumkake jest zdrowe?

Czym są krumkake?

Ciasteczka krumkake to norweski deser, który przygotowuje się tam w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto do krumkake przypomina trochę gofry, ale jest dużo delikatniejsze i bardziej chrupiące. Smaży się je na płasko w specjalnej maszynie lub na elektrycznej patelni. Następnie faszeruje nadzieniem i zwija w rulony przypominające wafle.

Tym, co decyduje o popularności krumkake, jest nadzienie. Ciasteczka te przekładane są w środku konfiturą malinową oraz bitą śmietaną. Są więc bardzo słodkie i dość mocno kaloryczne. Jedno ciasteczko mocno nasączone bitą śmietaną może zawierać około 200 kalorii.

Jak je zrobić?

W Skandynawii do przygotowania deseru wykorzystuje się specjalne urządzenia, które trochę przypominają gofrownicę. Pozwalają upiec równomierne placki, które łatwo się zwija w kształt wafla. W Polsce nie ma jeszcze tego typu urządzeń, ale placki do krumkake można spróbować przygotować w gofrownicy, cienko wylewając ciasto.

Czytaj też:
Szybkie i zdrowe ciastka z... ciecierzycy. Zawsze się udają