Polifenole
Polifenole są związkami roślinnymi, które mają działanie przeciwzapalne. Zapobiegają wzrostowi nowotworu. Znajdziemy je m.in. w owocach: winogronach, żurawinie, czarnych jagodach. Niektóre badania wskazują, że picie zielonej herbaty, która jest źródłem polifenoli, może zmniejszyć ryzyko nowotworów. Dotyczy to raka piersi, pęcherza, jajników, jelit i trzustki.
Witamina D
Wapń i witamina D mogą nie tylko wzmocnić kości, lecz także pomóc w walce z rakiem okrężnicy. Dobrymi źródłami wapnia są: mleko, sery, jogurt, łosoś, sardynki i ciemnozielone wa- rzywa liściaste, takie jak jarmuż. Witaminę D zawierają: łosoś, sardynki, wzbogacone mleko krowie, żółtka jaja. Zarówno witaminę D, jak i wapń można z powodzeniem suplementować.
Kurkuma
Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy i ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Okazała się skuteczna w walce z rakiem jelita, piersi, skóry i żołądka.
Błonnik Pokarmowy
Wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja usuwaniu zbędnych produktów z organizmu. Duża zawartość błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza m.in. ryzyko raka jelita grubego.
Antyoksydanty
To bardzo silne związki, które pomagają organizmowi usunąć wolne rodniki uszkadzające komórki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój nowotworów. Witamina E może obniżyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka gruczołu krokowego, okrężnicy i płuc. Innym silnym antyoksydantem są witaminy C i A.
Czytaj też:
Jelitom na zdrowie