Owoc z dżungli amazońskiej ogranicza wzrost masy ciała

Owoc z dżungli amazońskiej ogranicza wzrost masy ciała

Dodano: 
Brzuch
Brzuch / Źródło: Pexels / Public Domain Pictures
Otyłość to jeden z głównych problemów współczesnego świata. Naukowcy pilnie poszukują sposobów, które mogłyby zahamować przyrost masy ciała i ograniczyć epidemię otyłości. Być może skutecznym środkiem na otyłość okaże się owoc camu camu.

Konsekwencje otyłości

Szacuje się, że na świecie żyje ponad 600 mln ludzi z otyłością. Nadmiar tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Główną metodą walki z otyłością jest zmiana stylu życia, polegająca na spożywaniu diety z ograniczoną ilością kalorii, cukrów prostych oraz tłuszczy nasyconych. Ponadto, pacjenci otyli powinni zwiększyć swój wydatek energetyczny poprzez regularny wysiłek fizyczny. Naukowcy nie ustają w poszukiwaniu dodatkowych metod zwalczania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Być może rewolucję przyniesie owoc pochodzący z Amazonii.

Camu camu

Camu camu to owoc pochodzący z dżungli amazońskiej, charakteryzujący się działaniem antyoksydacyjnym. Naukowcy z Kanady przeprowadzili badanie, w którym ocenili wpływ i sposób działania owoców camu camu na myszy karmione pokarmem o wysokiej zawartości tłuszczy i cukru. Myszy, które spożywały camu camu miały mniejszy przyrost masy ciała, lepszą tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę niż grupa gryzoni, która nie była karmiona tym owocem. Badacze zaobserwowali u gryzoni karmionych camu camu większą aktywność metaboliczną brunatnej tkanki tłuszczowej oraz zmianę składu mikroflory jelitowej w porównaniu z drugą grupą myszy. Wyniki badań są bardzo zachęcające. Prawdopodobnie w przyszłości możemy spodziewać się badań dotyczących suplementacji owocu u ludzi.

Czytaj także:
Pożegnaj zbędne kilogramy na zawsze

Czytaj także