Suplementy diety zapobiegające stanom zapalnym

Suplementy diety zapobiegające stanom zapalnym

Dodano: 
Suplement diety
Suplement diety Źródło: Pixabay / monicore
Stan zapalny jest naturalnym i bardzo ważnych mechanizmem, zachodzącym w naszym organizmie. Dzięki niemu możemy zwalczać infekcje i stawiać czoła różnym, chorobotwórczym drobnoustrojom. Bywa jednak, że stan zapalny wymyka się spod kontroli naszego organizmu i toczy się, sprzyjając rozwojowi wielu poważnych chorób. Dowiedz się, które suplementy diety mogą wspierać organizm w prawidłowym zwalczaniu stanu zapalnego.

Kurkumina

Jest aktywnym składnikiem kurkumy i jak wykazały liczne badania – ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę przy wielu schorzeniach.

Spirulina

Spirulina jest rodzajem niebieskozielonych alg o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Łagodzi stan zapalny, spowalnia procesy starzenia i może wzmacniać układ odpornościowy. Jest też doskonałym źródłem składników odżywczych i białka, dlatego jest zaliczana do superżywności.

Witamina C

Jeden z najsilniejszych antyoksydantów – walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się organizmu i uszkodzenia komórek. Pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran i ułatwia wchłanianie żelaza, co zapobiega anemii.

Witamina D

Wspiera układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na kości, stawy i zęby. Umożliwia wchłanianie fosforu i wapnia. Jej suplementacja jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Witaminę D zawierają: łosoś, sardynki, wzbogacone mleko krowie, żółtka jaja.

Preparaty ziołowe

Mogą być pomocne w zapobieganiu stanom zapalnym. Wynika to z działania antyoksydacyjnego przypisywanego flawonoidom i antocyjanom obecnym w owocach głogu, aronii i żurawiny oraz witaminie C znajdującej się m.in. w owocach rokitnika, aceroli i czarnej porzeczki. Owoc jarzębiny łagodzi stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego. Liść pokrzywy pomaga w leczeniu chorób dróg moczowych. Kora z wierzby ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i ściągające.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Wspomagają odpowiedź układu odpornościowego na patogeny. Wzmacniają błony śluzowe, dzięki czemu mogą one skuteczniej radzić sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy z kilku powodów – mogą powodować znaczną redukcję trójglicerydów i podwyższać poziom cholesterolu HDL. Zapobiegają twardnieniu tętnic, a ponadto zmniejszają wytwarzanie niektórych substancji uwalnianych podczas reakcji zapalnej.

Czytaj też:
Niebezpieczny stan zapalny

Źródło: Wprost