Błonnik pokarmowy
Wspomaga pracę jelit, ułatwia wypróżnianie, a więc i wydalanie z organizmu złogów i odpadków przemiany materii. Im sprawniej działa nasz metabolizm, tym mniejsze szanse rozwinięcia się raka jelita grubego.
Witamina D
Nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale także chroni przed depresją i wspiera układ odpornościowy. Badania wykazały, że u osób z optymalnym poziomem witaminy D ryzyko wystąpienia raka jelita grubego jest niższe o 22 proc. niż u osób z jej niedoborem.
Polifenole
Związki roślinne, które skutecznie zwalczają stany zapalne, powodujące wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Niektóre badania wskazują, że picie zielonej herbaty, będącej źródłem polifenoli, może zmniejszyć ryzyko nowotworów. Polifenole znajdziemy w większości owoców, np. w jeżynach, winogronach czy żurawinie.
Probiotyki
Zawierają żywe kultury bakterii. Najlepiej jeśli łączymy je z prebiotykami, czyli pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Doskonale sprawdzą się symbiotyki łączące zarówno prebiotyki, jak i probiotyki.
Antyoksydanty
Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które doprowadzają do stresu oksydacyjnego, uszkadzają komórki i sprzyjają występowaniu nowotworów. Jednym z polecanych antyoksydantów jest witamina E, która może obniżyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka gruczołu krokowego, okrężnicy i płuc.
Kurkumina
Jest aktywnym składnikiem kurkumy i ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Okazała się skuteczna w walce z rakiem jelita, piersi, skóry i żołądka.
Zdrowe tłuszcze
Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie nie tylko dlatego, że rozpuszczają się w nich niektóre witaminy. Są też ważne dla zdrowia jelit, ponieważ ułatwiają wypróżnienie. W przypadku zaparć warto sięgnąć np. po tran.
Czytaj też:
Jelita, odporność i zły nastrój