Artykuł sponsorowany
Alternatywa dla produktów, do których masz słabość na co dzień
Dodano:
Kto z nas wyobraża sobie dietę bez popularnych przekąsek, takich jak słodycze, chipsy, tłuste potrawy lub słodkie napoje? Zapewne niewielu z nas, co jest niestety dużym ryzykiem. Ograniczenie spożywania tego typu przekąsek i zbilansowanie diety może znacząco przyczynić się do unormowania ilości cholesterolu we krwi i ogólnej poprawy stanu zdrowia. Jakie zamienniki produktów można stosować?
Chipsy
Historia powstania chipsów sięga 1853 roku, kiedy to cienkie talarki z ziemniaków zostały na stałe wprowadzone do menu jednej z amerykańskich restauracji. Nowa przekąska szybko znalazła szerokie grono wielbicieli. Niestety, chipsy są niezwykle słone i wysokokaloryczne. Znacznie korzystniejszym dla zdrowia zamiennikiem chipsów ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu będą chipsy warzywne, poddane działaniu wysokiego ciśnienia i odpowiedniej temperatury – jeśli kupione w sklepie. Przygotowując je samodzielnie, możemy upiec je w piekarniku z niewielką tylko ilością oleju. Do tego celu najlepiej używać twardych warzyw, które nie rozmiękną podczas obróbki, czyli marchwi, selera, buraków lub cebuli.
Tłuszcze zwierzęce
Tłuste przekąski i potrawy jedzone o późnych porach, to jeden z największych grzechów żywieniowych naszych rodaków. Nasycone tłuszcze przyczyniają się do wzrostu „złego” cholesterolu – dlatego należy stanowczo ograniczyć ich spożycie. Dobrym pomysłem jest zamiana ich na te nienasycone, zawarte przede wszystkim w produktach roślinnych. Warto zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, smalcu, a także masła. O wiele lepszym środkiem do smarowania będą produkty takie jak Flora pro.activ, która dzięki zawartości steroli roślinnych przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Udowodniono, że przyjmowanie steroli roślinnych w ilości 1,5 – 2,4 g dziennie powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi o 7 - 10 proc. już w 2-3 tygodnie. Poza środkami do smarowania, warto również wzbogacić dietę o oleje roślinne, zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i 6.
Słodycze
Słodycze z całą pewnością ciężko jakkolwiek zastąpić. Jednak zamiast słodkich, kalorycznych ciastek, można zjeść, ciasteczka zbożowe, z dużą ilością błonnika – nie znaczy to jednak, że można jeść je bez końca. W letnie, upalne dni, doskonale sprawdzą się poza tym lody z arbuza – kawałki owocu, wycięte w odpowiednim kształcie i nabite na patyczki od lodów.
Historia powstania chipsów sięga 1853 roku, kiedy to cienkie talarki z ziemniaków zostały na stałe wprowadzone do menu jednej z amerykańskich restauracji. Nowa przekąska szybko znalazła szerokie grono wielbicieli. Niestety, chipsy są niezwykle słone i wysokokaloryczne. Znacznie korzystniejszym dla zdrowia zamiennikiem chipsów ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu będą chipsy warzywne, poddane działaniu wysokiego ciśnienia i odpowiedniej temperatury – jeśli kupione w sklepie. Przygotowując je samodzielnie, możemy upiec je w piekarniku z niewielką tylko ilością oleju. Do tego celu najlepiej używać twardych warzyw, które nie rozmiękną podczas obróbki, czyli marchwi, selera, buraków lub cebuli.
Tłuszcze zwierzęce
Tłuste przekąski i potrawy jedzone o późnych porach, to jeden z największych grzechów żywieniowych naszych rodaków. Nasycone tłuszcze przyczyniają się do wzrostu „złego” cholesterolu – dlatego należy stanowczo ograniczyć ich spożycie. Dobrym pomysłem jest zamiana ich na te nienasycone, zawarte przede wszystkim w produktach roślinnych. Warto zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, smalcu, a także masła. O wiele lepszym środkiem do smarowania będą produkty takie jak Flora pro.activ, która dzięki zawartości steroli roślinnych przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Udowodniono, że przyjmowanie steroli roślinnych w ilości 1,5 – 2,4 g dziennie powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi o 7 - 10 proc. już w 2-3 tygodnie. Poza środkami do smarowania, warto również wzbogacić dietę o oleje roślinne, zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i 6.
Słodycze
Słodycze z całą pewnością ciężko jakkolwiek zastąpić. Jednak zamiast słodkich, kalorycznych ciastek, można zjeść, ciasteczka zbożowe, z dużą ilością błonnika – nie znaczy to jednak, że można jeść je bez końca. W letnie, upalne dni, doskonale sprawdzą się poza tym lody z arbuza – kawałki owocu, wycięte w odpowiednim kształcie i nabite na patyczki od lodów.