-
36,6 stopni Celsjusza to przeszłość. Naukowcy obalają medyczny mit
Przez pokolenia była traktowana jak niepodważalny fakt. Dziś naukowcy coraz częściej mówią, że jedna z najbardziej znanych norm medycznych – czyli wartość prawidłowej temperatury ciała – może być już nieaktualna.

-
W tym wieku twój mózg zaczyna się starzeć. Wcześniej, niż myślisz
Nasz mózg nie rozwija się tak, jak przez lata sądziliśmy. Najnowsze badania wskazują na to, że w ludzkim życiu istnieją cztery kluczowe momenty, w których układ nerwowy zmienia się nagle i wyraźnie, tak, jakby ktoś przełączał go na...

-
ABM wzmacnia polską medycynę. Konferencja pokazała skalę ambicji i realne efekty
Konferencja „Agencja Badań Medycznych – impuls dla rozwoju nauki, zdrowia i innowacji” podsumowała dotychczasowe działania ABM i przedstawiła kierunki rozwoju na kolejne lata. W centrum dyskusji znalazły się bezpieczeństwo pacjentów,...
Strefa Pacjenta
-
Małżeństwo może chronić przed otyłością. Jak to możliwe?
Naukowcy odkryli, że to, co dzieje się między dwojgiem ludzi, może kształtować również to, co dzieje się w ich jelitach.

-
ABM prezentuje plan na 2026 rok. Nowe działania mają wzmocnić polską naukę
Agencja Badań Medycznych zaprezentowała plan działalności na 2026 rok, wyznaczając ambitny kierunek rozwoju krajowej nauki biomedycznej. Nowe konkursy, cyfrowe narzędzia i międzynarodowe projekty mają skrócić drogę od badań do terapii...
Profilaktyka i leczenie
-
Polska badaczka z nagrodą L’Oréal–UNESCO. Jej odkrycia mogą pomóc leczyć neurodegenerację
Dr Lidia Wróbel, specjalistka w dziedzinie molekularnych mechanizmów neurodegeneracji i kierująca Laboratorium Proteostazy Komórkowej w IIMCB, została laureatką Stypendium L’Oréal–UNESCO 2025. Jej badania mogą pomóc w opracowaniu nowych...
Choroby neurologiczneInnowacje i farmacja
-
Najnowsze badanie: te nasionka hamują rozwój tkanki tłuszczowej. Wystarczy jedna łyżka dziennie
Regularne sięganie po nasiona czarnuszki może przynieść więcej korzyści niż dotąd przypuszczano. Badania pokazują, że te drobne nasiona mogą ograniczać rozwój tkanki tłuszczowej. Sprawdź szczegóły.
OdchudzanieProduktyProfilaktyka i leczenie
-
Powstała maleńka „fabryka krwi”. Niespotykany sukces naukowców
W laboratoriach powstają czasem konstrukcje tak niezwykłe, że zdają się wyprzedzać swoją epokę. Naukowcy stworzyli właśnie miniaturową wersję „fabryki” ludzkiej krwi.

-
W PRL-u pili ją wszyscy. Dziś wracam do niej i widzę, jak dobrze działa na serce i trawienie
W PRL-u pili ją wszyscy. W czasach, gdy na sklepowych półkach brakowało niemal wszystkiego, była substytutem luksusu. Z czasem o niej zapomniano. Dziś naukowcy odkrywają ten niepozorny napój na nowo. Okazuje się, że ma więcej cennych...
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta
-
W PRL-u parzono ją w każdym domu. Dziś mało kto pamięta, że chroni organizm zaskakująco skutecznie
W PRL-u parzyło się ją w niemal każdym domu. Dziś mało kto o niej pamięta. Szkoda, bo badania pokazują, że napar z tej rośliny może działać jako naturalna ochrona dla organizmu.
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta
-
Polacy piją je litrami, myśląc że są zdrowsze. Naukowcy: ryzyko stłuszczenia wątroby rośnie aż o 60%
Do tej pory uchodziły za bezpieczniejszą i zdrowszą alternatywę dla słodzonych napojów gazowanych. Najnowsze badania pokazują jednak, że mogą szkodzić zdrowiu jeszcze bardziej. Naukowcy biją na alarm.
ProduktyOdżywianie
-
Zbadano wpływ internetu na polskich nastolatków. Nie tylko „przemoc, seks i myśli samobójcze”
Jeżeli dane z Raportu „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” Fundacji Dbam O Zasięg nie zaalarmują dorosłych, żeby uregulować dostęp do internetu, to trudno powiedzieć, co mogłoby ich...
Zaburzenia psychiczne
Krystyna Romanowska
-
Ten środek na bezsenność Polacy biorą garściami. Badacze ostrzegają
Substancja, którą wielu traktuje jak niewinne wsparcie spokojnego snu, może skrywać poważne konsekwencje. Najnowsze analizy naukowców wskazują na to, że jej długotrwałe stosowanie może nie pozostać obojętne dla zdrowia.

-
Krew pępowinowa znów ratuje życie. Teraz pomaga tworzyć terapie przyszłości
Krew pępowinowa to niezwykły dar natury – od lat ratuje życie pacjentom z chorobami krwi, a dziś staje się źródłem komórek wykorzystywanych w najbardziej zaawansowanych terapiach, takich jak CAR-T czy CAR-NK. Naukowcy mówią wprost: jej...
Choroby krwiChoroby nowotworowe
-
Jemy go na potęgę. Naukowcy ostrzegają: może uszkadzać wątrobę i napędzać otyłość
Dieta Polaków jest bogata w ten dodatek, a może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Badacze wzięli „pod lupę” syrop glukozowo-fruktozowy. Ich wnioski mogą zaskoczyć wiele osób.
ProduktyOdżywianie
-
Tak mózg zachowuje się bez snu. Oto, co ujawnili naukowcy
Kiedy brakuje nam snu, nasze mózgi zaczynają działać tak, jakby próbowały wejść w stan, którego organizm desperacko potrzebuje – nawet jeśli pozostajemy w pełni świadomi. Naukowcy po raz pierwszy pokazują, jak głęboko niedobór snu...

-
Jedz ten produkt po 60-tce! Naukowcy potwierdzają: spowalnia starzenie i obniża stan zapalny
Niepozorny składnik naszej diety może zadziałać jak naturalny eliksir młodości. Jego regularne spożywanie wpływa nie tylko na wygląd, ale też na kondycję całego organizmu.
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenie
-
Ten składnik od lat uznawano za paliwo dla raka. Nowe badania zmieniają spojrzenie. Prof. Stachowska wyjaśnia
Cukier to wróg „numer jeden” w walce z nowotworami? Sprawdź, co mówią na ten temat najnowsze badania. Profesor Stachowska ujawnia zaskakujące fakty. Mało kto, zdaje sobie z tego sprawę.
ProduktyOdżywianieOpinie i wywiady
-
Męczą cię wzdęcia i niestrawność? Dietetyczka poleca składnik, który działa jak balsam na jelita
Kondycja naszych jelit wpływa nie tylko na trawienie, ale również odporność, metabolizm, a nawet nastrój. Dietetyczka podpowiada, co stosować, by wesprzeć ich pracę. Koniecznie przeczytaj.
Składniki odżywczeOdżywianie
-
Ten czosnek wspiera walkę z problemem, który dotyczy milionów Polaków. Naukowcy nie mają wątpliwości
Czosnek znamy od dziecka, ale jego czarna „wersja” nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, bo ma wiele cennych właściwości. Wspiera walkę z problemem, który dotyczy ponad 3 milionów dorosłych Polaków.
ProduktyOdżywianie
-
Te niepozorne nasionka zaskoczyły naukowców. Mają moc, o której nikt wcześniej nie mówił
Siemię lniane zyskuje na popularności, a naukowcy nie ustają w wysiłkach, by zgłębić jego właściwości. Niedawno dokonali zaskakującego odkrycia. Możesz być naprawdę zaskoczony.
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta