-
Najnowsze badanie: te nasionka hamują rozwój tkanki tłuszczowej. Wystarczy jedna łyżka dziennie
Regularne sięganie po nasiona czarnuszki może przynieść więcej korzyści niż dotąd przypuszczano. Badania pokazują, że te drobne nasiona mogą ograniczać rozwój tkanki tłuszczowej. Sprawdź szczegóły.
OdchudzanieProduktyProfilaktyka i leczenie
-
Powstała maleńka „fabryka krwi”. Niespotykany sukces naukowców
W laboratoriach powstają czasem konstrukcje tak niezwykłe, że zdają się wyprzedzać swoją epokę. Naukowcy stworzyli właśnie miniaturową wersję „fabryki” ludzkiej krwi.

-
W PRL-u pili ją wszyscy. Dziś wracam do niej i widzę, jak dobrze działa na serce i trawienie
W PRL-u pili ją wszyscy. W czasach, gdy na sklepowych półkach brakowało niemal wszystkiego, była substytutem luksusu. Z czasem o niej zapomniano. Dziś naukowcy odkrywają ten niepozorny napój na nowo. Okazuje się, że ma więcej cennych...
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta
-
W PRL-u parzono ją w każdym domu. Dziś mało kto pamięta, że chroni organizm zaskakująco skutecznie
W PRL-u parzyło się ją w niemal każdym domu. Dziś mało kto o niej pamięta. Szkoda, bo badania pokazują, że napar z tej rośliny może działać jako naturalna ochrona dla organizmu.
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta
-
Polacy piją je litrami, myśląc że są zdrowsze. Naukowcy: ryzyko stłuszczenia wątroby rośnie aż o 60%
Do tej pory uchodziły za bezpieczniejszą i zdrowszą alternatywę dla słodzonych napojów gazowanych. Najnowsze badania pokazują jednak, że mogą szkodzić zdrowiu jeszcze bardziej. Naukowcy biją na alarm.
ProduktyOdżywianie
-
Zbadano wpływ internetu na polskich nastolatków. Nie tylko „przemoc, seks i myśli samobójcze”
Jeżeli dane z Raportu „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” Fundacji Dbam O Zasięg nie zaalarmują dorosłych, żeby uregulować dostęp do internetu, to trudno powiedzieć, co mogłoby ich...
Zaburzenia psychiczne
Krystyna Romanowska
-
Ten środek na bezsenność Polacy biorą garściami. Badacze ostrzegają
Substancja, którą wielu traktuje jak niewinne wsparcie spokojnego snu, może skrywać poważne konsekwencje. Najnowsze analizy naukowców wskazują na to, że jej długotrwałe stosowanie może nie pozostać obojętne dla zdrowia.

-
Krew pępowinowa znów ratuje życie. Teraz pomaga tworzyć terapie przyszłości
Krew pępowinowa to niezwykły dar natury – od lat ratuje życie pacjentom z chorobami krwi, a dziś staje się źródłem komórek wykorzystywanych w najbardziej zaawansowanych terapiach, takich jak CAR-T czy CAR-NK. Naukowcy mówią wprost: jej...
Choroby krwiChoroby nowotworowe
-
Jemy go na potęgę. Naukowcy ostrzegają: może uszkadzać wątrobę i napędzać otyłość
Dieta Polaków jest bogata w ten dodatek, a może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Badacze wzięli „pod lupę” syrop glukozowo-fruktozowy. Ich wnioski mogą zaskoczyć wiele osób.
ProduktyOdżywianie
-
Tak mózg zachowuje się bez snu. Oto, co ujawnili naukowcy
Kiedy brakuje nam snu, nasze mózgi zaczynają działać tak, jakby próbowały wejść w stan, którego organizm desperacko potrzebuje – nawet jeśli pozostajemy w pełni świadomi. Naukowcy po raz pierwszy pokazują, jak głęboko niedobór snu...

-
Jedz ten produkt po 60-tce! Naukowcy potwierdzają: spowalnia starzenie i obniża stan zapalny
Niepozorny składnik naszej diety może zadziałać jak naturalny eliksir młodości. Jego regularne spożywanie wpływa nie tylko na wygląd, ale też na kondycję całego organizmu.
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenie
-
Ten składnik od lat uznawano za paliwo dla raka. Nowe badania zmieniają spojrzenie. Prof. Stachowska wyjaśnia
Cukier to wróg „numer jeden” w walce z nowotworami? Sprawdź, co mówią na ten temat najnowsze badania. Profesor Stachowska ujawnia zaskakujące fakty. Mało kto, zdaje sobie z tego sprawę.
ProduktyOdżywianieOpinie i wywiady
-
Męczą cię wzdęcia i niestrawność? Dietetyczka poleca składnik, który działa jak balsam na jelita
Kondycja naszych jelit wpływa nie tylko na trawienie, ale również odporność, metabolizm, a nawet nastrój. Dietetyczka podpowiada, co stosować, by wesprzeć ich pracę. Koniecznie przeczytaj.
Składniki odżywczeOdżywianie
-
Ten czosnek wspiera walkę z problemem, który dotyczy milionów Polaków. Naukowcy nie mają wątpliwości
Czosnek znamy od dziecka, ale jego czarna „wersja” nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda, bo ma wiele cennych właściwości. Wspiera walkę z problemem, który dotyczy ponad 3 milionów dorosłych Polaków.
ProduktyOdżywianie
-
Te niepozorne nasionka zaskoczyły naukowców. Mają moc, o której nikt wcześniej nie mówił
Siemię lniane zyskuje na popularności, a naukowcy nie ustają w wysiłkach, by zgłębić jego właściwości. Niedawno dokonali zaskakującego odkrycia. Możesz być naprawdę zaskoczony.
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta
-
Polscy naukowcy współtworzą „mapę życia”. Przełomowy projekt RNA może zmienić medycynę
Zespół prof. Janusza Bujnickiego z IIMCB w Warszawie odgrywa kluczową rolę w globalnym projekcie Human RNome Project, którego celem jest pełne poznanie ludzkiego RNA. To badania na miarę zsekwencjonowania ludzkiego genomu, mogące...

-
Codziennie jem garść płatków owsianych. Dopiero teraz wiem, jak mocno wpływają na serce
Kojarzą się z sycącym i rozgrzewającym śniadaniem. Płatki owsiane dodają energii i wspierają odchudzanie. Mało kto wie, że mają jeszcze, inną niezwykle cenną właściwość. Badania nie pozostawiają wątpliwości.
ProduktyOdżywianie
-
Pijesz kawę? Naukowcy odkryli jej nowe działanie. To duże zaskoczenie, sprawdź!
Kawa świetnie stawia na nogi. O tym wie praktycznie każdy, ale mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, jak wiele innych, cennych właściwości skrywa w sobie „mała czarna”. Badania polskich naukowców rzucają nowe światło na ten popularny...
ProduktyOdżywianieProfilaktyka i leczenie
-
Zawsze pij kawę o tej porze dnia. Naukowcy potwierdzają: wtedy najlepiej działa na serce
Nie ulega wątpliwości, że kawa ma wiele cennych właściwości. Okazuje się jednak, że wiele osób marnuje prozdrowotny potencjał kofeinowego naparu. I nie chodzi wyłącznie o to, co dodaje do „małej czarnej”, ale kiedy po nią sięga. Sprawdź,...
ProduktyOdżywianie
-
Te zwierzęta żyją nawet 10 razy dłużej. Naukowcy o krok od zrozumienia ich tajemnicy
Te niepozorne, pozbawione sierści gryzonie z Afryki zaskoczyły naukowców. Golce piaskowe (Heterocephalus glaber), znane z niezwykłych zdolności przystosowawczych, potrafią żyć nawet 10 razy dłużej niż inne gryzonie o podobnych rozmiarach.

-
Seniorzy powinni jeść te owoce jak najczęściej. Badania mówią jasno, serce im za to podziękuje
Wyglądają niepozornie, ale mają mnóstwo wartości odżywczych. Naukowcy wciąż znajdują nowe dowody na to, że potrafią zdziałać więcej niż się wydaje. Powinny być obowiązkowym elementem diety każdego seniora. Sprawdź dlaczego.
ProduktyOdżywianieSkładniki odżywczeProfilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta