Czy jedzenie kurzych łapek jest bezpieczne dla zdrowia? W wielu krajach jest to przekąska

Czy jedzenie kurzych łapek jest bezpieczne dla zdrowia? W wielu krajach jest to przekąska

Dodano: 
Kurze łapki
Kurze łapki / Źródło: Pixabay / falco
W większości krajów kurze łapki są często wyrzucane jako produkt odpadowy. Jednak są one spożywane w Meksyku, RPA, Azji, Jamajce, czy Trynidadzie, gdzie można je kupić na ulicach lub podać jako świąteczne danie.

Kurze łapki są chwalone za ich walory zdrowotne, które są głównie przypisywane wysokiej zawartości kolagenu. Jednak są one również regularnie smażone w głębokim tłuszczu i podawane z sosami, co budzi wątpliwości, czy są korzystne dla zdrowia.

Kurze łapki - wartości odżywcze

Porcja 2 nóżek kurczaka (70 gramów) zapewnia:

  • Kalorie: 150
  • Białko: 14 gramów
  • Tłuszcz: 10 gramów
  • Węglowodany: 0,14 grama
  • Wapń: 5% dziennej wartości (DV)
  • Fosfor: 5% DV
  • Witamina A: 2% DV
  • Folian (witamina B9): 15% DV

Kolagen stanowi około 70% ich całkowitej zawartości białka kurzych łapek. Jest to białko strukturalne, które zapewnia kształt, siłę i odporność skóry, ścięgien, mięśni, kości i więzadeł. Łapki kurczaka są również dobrym źródłem kwasu foliowego (witamina B9), który wspomaga syntezę DNA i pomaga zapobiegać nieprawidłowościom podczas porodu. Tłusta skóra jest zwykle usuwana do gotowania. Jednak nóżki kurczaka są często smażone w głębokim tłuszczu lub podawane z sosem, co może znacznie zwiększyć zawartość węglowodanów, tłuszczu i kalorii.

Korzyści zdrowotne kurzych łapek

Kurze łapki mogą:

  • poprawić zdrowie i wygląd skóry
  • pomóc zmniejszyć ból stawów
  • pomóc w zapobieganiu utracie kości
  • wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi
  • wspomagać zdrowie serca

Niebezpieczeństwo jedzenia kurzych łapek

Wszelkie potencjalne korzyści kurzych łapek może negować podawanie ich w głębokim tłuszczu. Potrawy smażone w głębokim tłuszczu są bogate w kwasy tłuszczowe trans (TFA), niezdrowy, nienasycony tłuszcz, o którym wiadomo, że jest szkodliwy dla zdrowia serca. Ponadto kurze łapki składają się z wielu małych kości, które stwarzają ryzyko zadławienia się zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Czytaj też:
Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity!

Opracowała:
Źródło: Healthline
 0

Czytaj także