Nowe wytyczne CDC dotyczące pandemii koronawirusa. Lepiej się z nimi zapoznać

Nowe wytyczne CDC dotyczące pandemii koronawirusa. Lepiej się z nimi zapoznać

Impreza, zdjęcie ilustracyjne
Impreza, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / fot. DragonImages
Wśród wciąż zmieniających się wytycznych dot. bezpieczeństwa w pandemii, CDC postawiło nacisk na spotkania towarzyskie w otwartych przestrzeniach. Czy odtąd wszystkie imprezy będą się odbywały na powietrzu? Z pewnością byłaby to najbezpieczniejsza opcja.

Ostatnio organizacja Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wydała wytyczne, które pomogą zmniejszyć rozprzestrzenianie się COVID-19 w wydarzeniach i spotkaniach społeczności. Agencja wydała również zalecenia, aby pomóc ludziom zarządzać ryzykiem podczas innych działaniań osobistych i społecznych. CDC podkreśla znaczenie pozostania w domu, utrzymania dystansu fizycznego, noszenia masek na twarz i zachowania higieny rąk.

Uważaj na spotkaniach

Agencja doradza także organizatorom wydarzeń, aby wzięli pod uwagę lokalne okoliczności przy podejmowaniu decyzji, czy zorganizować, odwołać, przełożyć lub w inny sposób dostosować wydarzenie. Niektóre typy działań społeczności stawiają większe ryzyko transmisji SARS-CoV-2 niż inne, ostrzega CDC. Agencja informuje, że wirtualne wydarzenia i spotkania odbywające się online lub przez telefon stanowią najbezpieczniejszą opcję łączenia się z innymi ludźmi.

Jeśli chodzi o zajęcia osobiste, mniejsze spotkania na świeżym powietrzu zwykle stwarzają mniejsze ryzyko niż większe spotkania odbywające się w pomieszczeniu. Im mniej czasu ludzie spędzają w ścisłym kontakcie ze sobą, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo zarażenia wirusem lub przekazania go innym – zwłaszcza jeśli wszyscy noszą maskę na twarz. Jeśli twoi goście lub uczestnicy wydarzenia będą jeść razem, rozważ poproszenie ich o przyniesienie własnego jedzenia i napojów lub podejmij kroki w celu ograniczenia liczby osób, które dotykają pojemników z żywnością, przypraw i serwujących naczynia. Na przykład wyznacz jedną osobę, która będzie podawać całe jedzenie. CDC radzi, aby częste mycie rąk było również ważnym czynnikiem zmniejszenia ryzyka transmisji SARS-CoV-2. Podobnie regularne czyszczenie i dezynfekcja powierzchni dotykowych, takich jak klamki i włączniki światła.

Czytaj też:
Koronawirus w Polsce. Dziś 382 nowe przypadki zakażenia