Jak zrobić idealny, świąteczny barszcz?

Jak zrobić idealny, świąteczny barszcz?

Dodano: 
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny Źródło: Fotolia / Autor: Bydlinska
Wigilia nie może się odbyć bez czerwonego barszczu z uszkami. Chociaż w sklepach możemy znaleźć gotowe zupy w kartonie lub butelce, warto się postarać i przygotować czerwony barszcz samodzielnie.

Mikołaj Rey odwiedził Hutę Szklaną, gdzie spotkał się z lokalnym szefem kuchni. Razem przygotowali wigilijny barszcz na zakwasie. Pasjonat kuchni dowiedział się również, jak zrobić prawdziwy buraczany zakwas. W kuchni „Dzień Dobry TVN” przygotował swoją wersję tej klasycznej wigilijnej potrawy. Jakie składniki muszą się znaleźć w barszczu?

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki kontra anemia

Buraki są naturalnie bogate w żelazo, którego niedobór może powodować anemię i niski poziom czerwonych krwinek w organizmie. Buraki mogą również pomóc organizmowi lepiej wchłaniać żelazo, co poprawia krążenie krwi i zdolność czerwonych krwinek to transportu tlenu.

Buraki kontra nowotwory

Związek, który nadaje burakom ich ciemnoczerwoną barwę, został powiązany z redukcją nowotworów złośliwych i zmian przedrakowych.

Buraki a zdrowe serce

Regularne spożywanie buraków może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i innym problemom sercowo-naczyniowym, ponieważ mają one zdolność obniżania ciśnienia krwi, a tym samym pomagają powstrzymać rozwój nadciśnienia. Za przyczynę uważa się azotany, związki w soku z buraków, które zamieniają się w kwas azotowy we krwi i pomagają rozszerzać i rozluźniać naczynia krwionośne.

Buraki a szczupła sylwetka

Buraki są bogate w błonnik pokarmowy, który sprzyja hamowaniu apetytu, daje uczucie sytości i ułatwia wypróżnianie. Ponadto buraki ćwikłowe pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Sok z buraków ma niewiele kalorii i praktycznie nie zawiera tłuszczu.

Buraki kontra zmęczenie

Buraki są doskonałym źródłem potasu, który pomaga prawidłowo funkcjonować nerwom i mięśniom. Jeśli poziomy potasu staną się zbyt niskie, może wystąpić zmęczenie, osłabienie i skurcze mięśni. Bardzo niski poziom potasu może prowadzić do zagrażających życiu zaburzeń rytmu serca.

Buraki kontra starzenie się

Przeciwutleniacze i związki fenolowe znajdujące się w burakach mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom, spowodowanym przez wolne rodniki. Ponadto burak posiada właściwości przeciwzapalne, które mogą w naturalny sposób spowolnić oznaki starzenia i zapobiegać chorobom związanym z wiekiem. Sok z buraków jest dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wspiera również produkcję kolagenu, gojenie się ran i wchłanianie żelaza.

Burak dla zdrowej wątroby

Detoksykacja na poziomie komórkowym jest niezbędna i może poprawić zdrowie całego ciała. Sok z buraka w naturalny sposób wspiera pracę wątroby, ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. Może również chronić wątrobę przed złogami tłuszczowymi, które często są spowodowane niedoborem białka i nadużywaniem alkoholu.

Buraki w ciąży

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, którą powinny suplementować kobiety w ciąży oraz w wieku rozrodczym. To witamina, która pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego.

Czytaj też:
Bigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijny

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost