Kawa nie sprawi, że będziesz bardziej kreatywny

Kawa nie sprawi, że będziesz bardziej kreatywny

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło: Fotolia / dimakp
Naukowcy twierdzą, że kawa może poprawić koncentrację, ale prawdopodobnie nie zwiększa kreatywności. Dodają także, że optymalny poziom kofeiny jest różny dla każdego człowieka.

W ubiegłym tygodniu pojawiło się nowe badanie na temat wpływu kofeiny na kreatywne myślenie i rozwiązywanie problemów. Jego autorami są Darya L. Zabelina z University of Arkansas oraz Paul J. Silvia z University of North Carolina.

Badania nad kofeiną

W badaniu 80 uczestników otrzymało 200 miligramową tabletkę kofeiny, co odpowiada jednej filiżance mocnej kawy, lub placebo. Przetestowano wpływ stymulanta na myślenie konwergentne (rozwiązywanie problemów) i rozbieżne (generowanie pomysłów), pamięć roboczą i nastrój. Naukowcy stwierdzili, że kofeina wpływa na myślenie zbieżne, ale nie na rozbieżne. Na tej podstawie sformułowano wnioski, że poranna kawa może zwiększyć zdolność koncentracji i rozwiązywania problemów, ale prawdopodobnie nie ma znaczącego wpływu na kreatywność.

Jak wyniki badań komentują eksperci?

Kristin Kirkpatrick, która jest żywieniowcem i autorką książki „Skinny Liver”, nie jest zaskoczona wynikami badań. „Wcześniejsze badania nie pokazywały związku kofeiny z kreatywnością”, powiedziała. „Kreatywność to coś bardzo subiektywnego. Chociaż jest bardzo interesującym zagadnieniem, nie jestem pewna, jaki miałaby mieć związek z kofeiną”.

Badanie nieco zaskoczyło jednak Andy'ego De Santis, dyplomowanego dietetyka i specjalistę od odchudzania. „Wielokrotnie pisałem i analizowałem badania dotyczące kofeiny. Nie raz zauważałem, że chociaż kofeina może zaoferować większą koncentrację i skupienie, istnieje mniej dowodów, że pomaga w podejmowaniu trudnych decyzji lub wykonywaniu bardziej złożonych zadań” – powiedział. Niemniej wyraził nadzieję, że wniosek ten nie zamyka dalszych badań nad kofeiną.

Odpowiedni poziom kofeiny

Badanie zostało przeprowadzone z ekwiwalentem tylko jednej filiżanki mocno parzonej kawy. Istnieje ponadto związek między stymulacją a wydajnością. Próg kofeiny jest inny dla każdego. „To naprawdę zależy od genetyki” – dodała Kristin Kirkpatrick. „Na przykład niektórzy ludzie szybciej metabolizują kofeinę, u innych zachodzi to wolniej”. Eksperci podkreślają, żeby obserwować swój organizm i nie przyjmować wyższej dawki kofeiny, niż jest tolerowana. Objawami, jakie powinny nas zaniepokoić, są: kołatanie serca, nerwowość i zaburzenia snu.

Czytaj też:
Kofeina hamuje wzrost i różnicowanie tkanki tłuszczowej?