8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni

8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni

Dodano: 
Dojrzałe banany
Dojrzałe bananyŹródło:Shutterstock
Stało się po raz kolejny: w twojej kuchni znów zalegają dojrzałe, niezjedzone wcześniej banany. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety doradza, co możesz z nimi zrobić.

Dojrzałe banany, zamiast wyrzucać i marnować, można jeszcze wykorzystać. Agnieszka Pocztarska wymienia kilka sposobów, dzięki którym stworzymy z nich smaczne dania i napoje.

Jak wykorzystać w kuchni dojrzałe banany?

  1. Zrób z nich koktajl (warto dodać do niego zielone warzywa, przez co zyskasz lepszy smak i jeszcze więcej zdrowia)
  2. Przygotuj z nich babeczki
  3. Upiecz z nich ciasto
  4. Zrób z nich lody
  5. Przygotuj mus owocowy
  6. Usmaż placuszki bananowe
  7. Wykorzystaj jako dodatek do owsianki
  8. Przygotuj ciasteczka bananowe

Przepis na ciasteczka bananowe

Agnieszka Pocztarska przedstawia również prosty przepis na ciasteczka z dojrzałych bananów. Oto, jak je przygotować!

Składniki:

  • 2 dojrzałe i rozgniecione banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki ulubionych bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki i uformuj z nich okrągłe i płaskie ciasteczka. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180℃. I gotowe!

Osoby obserwujące Czytamy Etykiety na Instagramie pisały w komentarzach, że z bananów i płatków owsianych można również zrobić gofry, zblendować banana z łyżką kakao lub usmażyć placuszki twarogowe z bananem, chleb bananowy bądź przygotować budyń z kaszy jaglanej i bananów. Dojrzałe banany warto również wrzucić do zamrażarki, a potem zblendować je z kakao i masłem orzechowym.

instagramCzytaj też:
Chleb bananowy – przepis. Jak łatwo upiec go w domu?

Źródło: Instagram / Czytamy Etykiety