Ania Starmach przygotowała te słodkości także dla ukochanej osoby – swojej córeczki Jagienki. Jak dodaje, przepis jest dziecinnie prosty, dlatego proponujemy jego przygotowanie osobom chcącym kulinarnie zaskoczyć swoich ukochanych czy swoje ukochane w walentynki. Babeczki powinny wam się udać nawet, jeśli nie jesteście mistrzami kuchni!
Przepis Ani Starmach na babeczki z malinami
Składniki na babeczki:
- 200 g masła
- 200 g mąki
- 200 g malin (mogą być mrożone)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
Składniki na lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w rondelku, a mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do jajek mąkę i rozpuszczone masło. Następnie nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Najpierw dodaj 1-2 łyżki masy, potem kilka malin i przykryj owoce ciastem. Babeczki piecz w temperaturze 180℃ przez około 20-25 minut.
Aby przygotować lukier, wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Polej babeczki lukrem, gdy są jeszcze ciepłe. Również na wierzchu możesz dodać maliny.
instagramCzytaj też:
Jak upiec perfekcyjną bezę? Anna Starmach radzi