Erytrol, czyli zdrowy zamiennik cukru. Kaloryczność, właściwości i stosowanie erytrolu

Erytrol, czyli zdrowy zamiennik cukru. Kaloryczność, właściwości i stosowanie erytrolu

Dodano: 
Erytrol
Erytrol

Erytrol to słodzik uznawany za najzdrowszy cukier świata. Smakuje niemal tak samo jak biały cukier, można go wykorzystywać do ciast, deserów, słodzić nim kawę i herbatę. Czy w ogóle ma jakieś wady?

Co to jest erytrol?

Erytrol to naturalna substancja pozyskiwana m.in. z owoców (gruszek, winogron), pyłków kwiatów, porostów, alg morskich, owoców morza i w procesie fermentacji drożdżowej gliceryny. Uznawana za najzdrowszy słodzik świata, niemal nie do odróżnienia od białego cukru. Te dwie substancje różnią jednak właściwości – erytrol jest po prostu zdrowy, a także bezwonny, biały i sypki.

Wizualnie wygląda jak cukier. W smaku jest jednak trochę mniej słodki niż – jego słodycz szacowana jest na ok. 70 proc. sacharozy. To oznacza, że osoba, która słodzi zwykle herbatę jedną łyżeczką cukru, by osiągnąć ten sam smak będzie musiała użyć dwóch łyżeczek jego zdrowszego zamiennika.

Jak wygląda produkcja erytrolu?

W czasie produkcji erytrolu stosuje się różnego rodzaju drożdże niepatogenne, które występują np. w tłuszczach roślinnych. Poddaje się je procesom fermentacji (głównie Yarrowia lipolytica) i w ten sposób pozyskuje substancję słodzącą.

Jakie ma właściwości erytrol?

  • Nie jest pożywką dla bakterii, a więc nie powoduje próchnicy i problemów z zębami!
  • Organizm w 90 procentach wydala go z moczem
  • Nie zostawia nieprzyjemnego smaku sztucznego słodzika
  • Mogą go używać osoby chore na cukrzycę – ma zerowy indeks glikemiczny. Dosłownie!
  • Można go stosować na diecie
  • Jest substancją antyoksydacyjną, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników

Erytrol: kalorie

Substancja ta nie zawiera kalorii. 1 g erytrolu ma 0,2-0,4 kcal, a biały cukier prawie 4 g, czyli 10 razy więcej. To oznacza, że można go stosować na diecie i można podawać go dzieciom.

Poleca się go również osobom, które chciałyby ograniczyć spożywanie słodyczy, a nie potrafią całkiem z nich zrezygnować. Erytrol może w tym pomóc – dodawany do placków, gofrów, deserów, ciast zapewni naturalną słodycz, która powinna zaspokoić apetyt na słodkości.

Czy erytrol jest szkodliwy?

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że stosowanie erytrolu jest w pełni bezpieczne. Słodzik ten jest nawet bezpieczniejszy od ksylitolu, którego zbyt duża dawka może wywołać zdęcia albo biegunkę. Z erytrolem nie ma takiego ryzyka, ponieważ jest on wydalany z moczem z organizmu.

Erytrol można stosować nawet w dużych ilościach i w żaden sposób nie wpłynie on negatywnie na zdrowie. Szacunki WHO uznały jasno, że słodzik ten jest w pełni bezpieczny.

Wady erytrolu

Wskazuje się jednak na jedną główną wadę erytrolu. Substancja ta może zaburzać proces odczuwania głodu w organizmie, który pomaga nam w naturalny sposób uregulować rytm posiłków. Zbyt częste używanie erytrolu może doprowadzić do zaburzeń odczuwania wzmożonego głodu i w efekcie do częstego podjadania między posiłkami.

Zastosowanie erytrolu

Od 2006 roku erytrol może być stosowany jako substancja słodząca w Unii Europejskiej. W Polsce minister zdrowia wyraził na to zgodę w 2008 roku. Słodzik ten może być dodatkiem do lodów, dżemów, galaretek, gum do życia, owoców kandyzowanych, sosów, suplementów diety. Nie może jednak być stosowany przy produkcji jogurtów i napojów.

Erytrol można bezpiecznie dodawać do produkcji domowych wypieków czy deserów. Dzięki temu obniżymy ich kaloryczność i polepszymy walory zdrowotne. Pięknie wydobywa też smak z potraw, może być również stosowany jako zagęszczacz.

Substancję tę stosuje się również w kosmetyce jako zamiennik gliceryny.

Erytrol czy stewia?

Erytrol jest zdrowszy od stewii, w dodatku nie ma żadnego smaku, dlatego dobrze komponuje się z różnymi daniami i wypiekami cukierniczymi. Niektórzy jednak uważają, że stewia lepiej sprawdza się w procesach piekarniczych. Jest ona zdrowsza od ksylitolu i zdecydowanie bardziej zdrowa od białego cukru, dlatego można też po nią sięgać.

Stewię pozyskuje się z liści stewii, rośliny, która rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej. To biały bezwonny proszek, który wyglądem bardzo przypomina cukier. Można wykorzystywać go do napojów, kompotów, ciast, gofrów, placków.

Erytrol czy ksylitol?

Ksylitol jest cukrem pozyskiwanym z brzozy. Wygląda niemal dokładnie tak samo jak cukier biały, ale jest od niego zdrowszy. Ma prawie o połowę mniej kalorii i może stać się pomocny w ograniczeniu ilości białego cukru w diecie. Można go także wykorzystać jako pomost pomiędzy przejściem z cukru białego na erytrol, który jest najzdrowszą substancją słodzącą.

Ksylitol nadaje się do słodzenia kawy i herbaty, a także domowych wypieków. Nie należy go jedynie dodawać do bułeczek drożdżowych ani ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie rosną.

Wielką zaletą cukru brzozowego, której nie mają erytrol ani stewia, jest to, że zmniejsza on apetyt na słodycze. Może zatem pomóc ograniczyć spożycie słodkich wypieków, batonów, czekolad czy zwalczyć nawyk podjadania słodkich przekąsek między posiłkami.

Ile kosztuje erytrol?

Jest dużo droższy niż zwykły cukier. Kilogram kosztuje ok. 20 zł. Ze względu na jego właściwości zdrowotne warto się jednak zastanowić, czy nie zainwestować w taki słodzik. Zwłaszcza gdy mamy w domu dzieci, osoby starsze, schorowane – pomoże on wyeliminować biały cukier z diety.

Erytrol znajdziemy w większości sklepów spożywczych i dużych marketów. Jest on bardzo popularny, dlatego można go dostać również w popularnych dyskontach. Warto wypróbować erytrol i wprowadzić do domu, nawet w formie dodatków do słodyczy. Pomoże to ograniczyć spożycie białego cukru, który znajduje się w większości kupowanych słodyczy, dżemów, galaretek, a nawet serków, makaronów czy gotowych sosów.

Jest to istotne głównie w diecie dzieci, które spożywają zdecydowanie zbyt dużo cukru. Dosładzanie gofrów erytrolem może pozytywnie wpłynąć na stan ich zębów oraz pomóc ograniczyć spożycie cukru krystalicznego.

Erytrol a grzybica

Sacharoza sprzyja namnażaniu się drożdżaków. Zbyt duży udział cukru w diecie może sprzyjać nawracającym infekcjom grzybiczym. Aby temu zapobiec, dobrze jest wprowadzić do do diety erytrol, który pozostaje obojętny dla grzybów. Warto zatem wprowadzić g do diety choćby i z tego względu.

Erytrol a cukrzyca

Dodatkowo erytrol stanowi naturalną profilaktykę cukrzycy, na którą choruje na świecie coraz więcej osób. Ma zerowy indeks glikemiczny, nie wpływa więc na poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego względu mogą go używać również i te osoby, które już cierpią na cukrzycę.

Czytaj też:
Te proste triki sprawią, że ograniczysz spożycie cukru w zaledwie 7 dni

 0

Czytaj także