Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba

Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba

Dodano: 
Tapenada
TapenadaŹródło:Shutterstock
Tapenada to prosta pasta z oliwek i kaparów, która zawiera zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin. Do czego wykorzystać tapenadę i jak ją zrobić? Zobacz łatwy przepis.

Tapenada to pyszna przekąska z kuchni środziemnomorskiej, która wywodzi się z Prowansji, a dziś przyrządzana jest na całym świecie. Świetnie smakuje jako dodatek do chleba, wina albo jako sos do makaronu.

Co to jest tapenada?

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy. W podstawowej wersji składa się z trzech składników, a sekret niepowtarzalnego smaku tkwi w świeżości składników. Przekąskę tą można jednak przygotowywać na wiele sposobów i dodawać do niej czosnek, bazylię, anchois, tymianek, cytrynę.

Skąd wywodzi się tapenada?

Pasta ta wywodzi się z Prowansji, a nazwa tapenada oznacza kapary („tapene” to kapary). Na początku przyrządzano je w formie konserwowej w oliwie, occie lub soli. Z czasem zaczęto dodawać do nich również oliwki, anchois. Wszystkie składniki łączy się ze sobą za pomocą miksera lub moździerza.

Czytaj też:
10 zdrowych przekąsek, które mogą pomóc w utracie wagi

Właściwości odżywcze tapenady

Tapenada jest źródłem roślinnych tłuszczy i wielu witamin i minerałów. Zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę C
  • witaminę K
  • witaminę E
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • witaminy z grupy B
  • antyoksydanty

Z dodatkiem anchois posiada również jod, który wspomaga pracę tarczycy i kwasy omega-3.

Tapenada wzmacnia serce

Przekąska ta jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu krwionośnego, chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, zawałowi serca.

Tapenada chroni przed nowotworami

Danie to ma działanie przeciwzapalne, jest bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Kapary zawierają dużo antyoksydantów, a oliwa z oliwek polifenole, dlatego tapenada polecana jest jako danie chroniące przed rozwojem nowotworów.

Tapenada odmładza!

Pasta ta zawiera witaminy C, E, K, które wzmacniają pracę organizmu i działają... odmładzająco! Witamina E nazywana jest witaminą młodości, ma działanie odtruwające, oczyszcza organizm z toksyn i wolnych rodników. To też witamina płodności, która poprawia jakość nasienia u mężczyzn.

Jak podawać tapenadę?

Pasta ta świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa, np. do świeżego chleba czy bagietek, tostów, grzanek Można ją serwować w formie przystawki do wina, zastosować jako farsz do pieczarek czy minitortilli albo jako dodatek do zimnego bufetu np. na kolację.

Niektórzy przygotowują ją również z mięsem mielonym np. w formie nadziewanych kotletów albo lasagne. Dobrze smakuje też w towarzystwie jajka, sera feta czy pieczonego bakłażana. Można wykorzystać ją również jako... przyprawę do zupy.

Tak naprawdę sposób przygotowania tapenady można modyfikować w zależności od swoich kulinarnych upodobań. W podstawowej wersji powinna jednak zawierać czarne oliwki, karczochy i dobrą oliwę z oliwek.

Przepis na tapenadę

Składniki

  • 200 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej dobrej jakości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Czarne oliwki, kapary i oliwę z oliwek zblendować na gładką masę
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę
  3. Dodać do pasty razem z tymiankiem
  4. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Gotowe!

Wskazówki

  1. Opcjonalnie można dodać również 2 filety anchois, dzięki czemu podniesiemy walory zdrowotne tapenady. Anchois jest bogate w kwasy omega-3, które wspomagają wzrok, chronią przed chorobami oczu, poprawiają pracę mózgu. Zawiera również jod, wspomagający pracę tarczycy
  2. Dodając anchois, warto pamiętać również o soku z cytryny
  3. Jeśli nie mamy w domu wyciskarki do czosnku, możemy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach albo drobno pokroić
  4. Pastę warto przechowywać w lodówce

Czytaj też:
Jak odmienić zwykłą kanapkę w wyjątkowe danie? Oto 5 porad ekspertów