Focaccia to włoski przysmak, rodzaj pieczywa, które stanowi podstawę pizzy. Focaccię jednak przyrządza się tam częściej i podaje z różnymi dodatkami, m.in. ziołami, rozmarynem, solą, sosem pomidorowym czy oliwą z oliwek. W Polsce focaccia serwowana jest na ciepło jako dodatek do różnych past, sosów czy hummusu.
Co to jest focaccia?
Focaccia to pieczywo, które przygotowuje się z dodatkiem drożdży. Od ciasta na pizzę różni się czasem przygotowywania – pizzę piecze się szybciej, a focaccia musi dłużej wyrosnąć. Do ciasta dodaje się też ulubione składniki, których nie ma w pizzy, m.in. sól morską czy zioła.
Jej przygotowanie w domu jest proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Dobrze jest przygotować sobie zaczyn na ciasto wcześniej, np. po południu, a wieczorem focaccia będzie gotowa.
Jak zrobić to danie?
Kluczem do przygotowania focacci jest odpowiednia mąka. Najlepiej, gdy użyjemy do tego celu mąki o typie 00, przeznaczonej do pizzy. Jeśli nie mamy jej w domu i nie mamy czasu, by biec do sklepu, możemy wykorzystać zwykłą mąkę pszenną tortową.
Kolejną ważną rzeczą jest podgrzanie drożdży, ale w taki sposób, by ich nie sparzyć. W przeciwnym wypadku ciasto nie wyrośnie. I cierpliwość – ciasto musi dobrze wyrosnąć, a do tego jest potrzebny czas.
Z czym podawać focaccię?
Pieczywo to będzie świetnie smakowało z:
- oliwą z oliwek
- sosem czosnkowym
- sosem tzatziki
- oliwkami
-
tapenadą
- sosem pomidorowym
- hummusem
Czytaj też:
Przepis na pizzę: jak zrobić domową pizzę?
Przepis na focaccię
Składniki na zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g mąki pszennej (4 łyżki stołowe)
- 8 łyżek ciepłej wody lub mleka (ale nie gorącego)
- 5 g cukru (płaska łyżeczka)
Składniki na ciasto
- zaczyn drożdżowy
- 300 g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soli morskiej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- garść świeżego rozmarynu lub innych ulubionych ziół
- 0,5 szklanki zielonych oliwek pokrojonych na pół
- 1/4 szklanki małych pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie lub mleku z dodatkiem mąki i cukru. Podgrzewamy je tak, by ich nie sparzyć.
- Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Możemy go włożyć do piekarnika nastawionego na 30 stopni. Po 15 minutach zaczyn powinien mocno wyrosnąć
- Po wyrośnięciu zaczynu przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (mąkę, zaczyn, oliwę z oliwek, wodę) i wyrabiamy
- Dodajemy pozostałe składniki: sól, oliwę z oliwek i dalej wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało konsystencję lejącą i przyklejającą się do rąk
- Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
- Przekładamy do formy o wymiarach 20x30 cm i rozciągamy na dnie blaszki
- Formę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut
- Polewamy oliwą z oliwek, wkładamy pomidorki i oliwki
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni. Pieczemy na środkowym poziomie 25 minut
- Podajemy ciepłe
Taka focaccia będzie świetnie smakowała z hummusem z ciecierzycy, sosem pomidorowym. Niektórzy jedzą ją też z pokruszonym serem feta. Smacznego!
Czytaj też:
Ser feta: naprawdę warto go jeść! Za chwilę dowiesz się, dlaczego