Focaccia: Pyszna alternatywa dla zwykłej pizzy

Focaccia: Pyszna alternatywa dla zwykłej pizzy

Dodano: 
Focaccia
FocacciaŹródło:Shutterstock
Focaccia to rodzaj pieczywa, który serwuje się na ciepło. Stanowi podstawę pizzy, ale można przyrządzić je na wiele sposobów. Jak zrobić foacaccię?

Focaccia to włoski przysmak, rodzaj pieczywa, które stanowi podstawę pizzy. Focaccię jednak przyrządza się tam częściej i podaje z różnymi dodatkami, m.in. ziołami, rozmarynem, solą, sosem pomidorowym czy oliwą z oliwek. W Polsce focaccia serwowana jest na ciepło jako dodatek do różnych past, sosów czy hummusu.

Co to jest focaccia?

Focaccia to pieczywo, które przygotowuje się z dodatkiem drożdży. Od ciasta na pizzę różni się czasem przygotowywania – pizzę piecze się szybciej, a focaccia musi dłużej wyrosnąć. Do ciasta dodaje się też ulubione składniki, których nie ma w pizzy, m.in. sól morską czy zioła.

Jej przygotowanie w domu jest proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Dobrze jest przygotować sobie zaczyn na ciasto wcześniej, np. po południu, a wieczorem focaccia będzie gotowa.

Jak zrobić to danie?

Kluczem do przygotowania focacci jest odpowiednia mąka. Najlepiej, gdy użyjemy do tego celu mąki o typie 00, przeznaczonej do pizzy. Jeśli nie mamy jej w domu i nie mamy czasu, by biec do sklepu, możemy wykorzystać zwykłą mąkę pszenną tortową.

Kolejną ważną rzeczą jest podgrzanie drożdży, ale w taki sposób, by ich nie sparzyć. W przeciwnym wypadku ciasto nie wyrośnie. I cierpliwość – ciasto musi dobrze wyrosnąć, a do tego jest potrzebny czas.

Z czym podawać focaccię?

Pieczywo to będzie świetnie smakowało z:

  • oliwą z oliwek
  • sosem czosnkowym
  • sosem tzatziki
  • oliwkami
  • tapenadą
  • sosem pomidorowym
  • hummusem

Czytaj też:
Przepis na pizzę: jak zrobić domową pizzę?

Przepis na focaccię

Składniki na zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g mąki pszennej (4 łyżki stołowe)
  • 8 łyżek ciepłej wody lub mleka (ale nie gorącego)
  • 5 g cukru (płaska łyżeczka)

Składniki na ciasto

  • zaczyn drożdżowy
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • garść świeżego rozmarynu lub innych ulubionych ziół
  • 0,5 szklanki zielonych oliwek pokrojonych na pół
  • 1/4 szklanki małych pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie lub mleku z dodatkiem mąki i cukru. Podgrzewamy je tak, by ich nie sparzyć.
  2. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Możemy go włożyć do piekarnika nastawionego na 30 stopni. Po 15 minutach zaczyn powinien mocno wyrosnąć
  3. Po wyrośnięciu zaczynu przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (mąkę, zaczyn, oliwę z oliwek, wodę) i wyrabiamy
  4. Dodajemy pozostałe składniki: sól, oliwę z oliwek i dalej wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało konsystencję lejącą i przyklejającą się do rąk
  5. Gdy ciasto jest gotowe, przykrywamy je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  6. Przekładamy do formy o wymiarach 20x30 cm i rozciągamy na dnie blaszki
  7. Formę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut
  8. Polewamy oliwą z oliwek, wkładamy pomidorki i oliwki
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni. Pieczemy na środkowym poziomie 25 minut
  10. Podajemy ciepłe

Taka focaccia będzie świetnie smakowała z hummusem z ciecierzycy, sosem pomidorowym. Niektórzy jedzą ją też z pokruszonym serem feta. Smacznego!

Czytaj też:
Ser feta: naprawdę warto go jeść! Za chwilę dowiesz się, dlaczego