Pasta jajeczna: jak zrobić wiosenne kanapki? 3 przepisy

Pasta jajeczna: jak zrobić wiosenne kanapki? 3 przepisy

Dodano: 
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna Źródło:Shutterstock
Pasta jajeczna to pomysł na wiosenne śniadanie lub kolację. Przygotowuje się ją w kilkanaście minut i stanowi świetną alternatywę dla nudnych kanapek.

Pasta jajeczna to prosta pasta do chleba, którą przygotowuje się w kilkanaście minut. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, dodając do niej ulubione dodatki: ogórka kiszonego, ogórka konserwowego, łososia wędzonego, rzodkiewkę czy szczypiorek.

To świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną czy serem, która pozwala przemycić warzywa dzieciom. Warto ją robić szczególnie wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej zieleniny.

Wartości odżywcze pasty kanapkowej

Pasta jajeczna może zawierać wiele cennych dla organizmu składników i tylko od nas zależy ile ich będzie. W podstawowej wersji pasta jajeczna składa się z jajek, szczypiorku i odrobiny majonezu. I już wtedy jest źródłem cennych minerałów!

Jajka zawierają białko, kwasy tłuszczowe i lecytynę, która korzystnie działa na wzrok. Znajdują się w nich również witaminy z grupy B i magnez, które poprawiają pracę układu nerwowego, cynk wspierający odporność, fosfor, wapń, witamina E, niacyna.

Dodatek szczypiorku wzbogaca pastę o witaminy C, A, K i foliany. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Pomaga obniżyć cholesterol i wzmacnia wzrok.

Jak widać, już podstawowa pasta to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jeśli wzbogacimy ją o wędzonego łososia, dostarczymy kwasów tłuszczowych Omega-3 i kwasu DHA. Jeśli dodamy rzodkiewkę, zjemy więcej potasu i wzmocnimy działanie bakteriobójcze.

Czytaj też:
Jajka przepiórcze – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?

Jak zrobić pastę?

Aby przygotować pastę jajeczną, trzeba ugotować jajka, ostudzić je i drobno pokroić albo rozdrobnić widelcem. Następnie dodać ulubione składniki, a całość połączyć za pomocą majonezu. I gotowe! Pastę jajeczną można przygotować wieczorem na kolację albo schować na noc do lodówki, by rano mieć gotowe, smaczne i sycące śniadanie.

Pasta jajeczna z serem i szczypiorkiem

Składniki

  • 3 jajka
  • 60 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia
  2. W tym czasie ścieramy na tarce żółty ser
  3. Drobno kroimy szczypiorek
  4. Jajka obieramy i siekamy w kostkę lub rozgniatamy widelcem
  5. Dodajemy ser, szczypiorek, sól, pieprz i majonez
  6. Całość mieszamy i posypujemy świeżym, zielonym szczypiorkiem

Czytaj też:
Tapenada: prosta i pyszna pasta do chleba

Pasta z wędzonym łososiem

Pasta jajeczna z łososiem to doskonały pomysł na pyszne kanapki albo na farsz do jajek. Takie jajka sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również na inne okazje.

Składniki

  • 4 jajka
  • pół paczki wędzonego łososia
  • pęczek kopru
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystudzenia
  2. Łososia kroimy na drobne kawałki
  3. Koperek siekamy bardzo drobno
  4. Jajka obieramy i rozgniatamy widelcem. Łączymy z łososiem i koperkiem
  5. Dodajemy sól, pieprz i majonez

Farsz możemy przełożyć do miseczki zjeść z pieczywem albo wykorzystać jako nadzienie do jajek.

Pasta jajeczna z awokado

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • odrobinę natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo
  2. Awokado obierz ze skórki, drobno pokrój
  3. Skrop je sokiem z cytryny
  4. Obrane ze skorupki jajka posiekaj w drobną kostkę
  5. Pokrój natkę pietruszki
  6. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem
  7. Podawaj na świeżym pieczywie

Jajka z awokado to skarbnica kwasów tłuszczowych, źródło zdrowych tłuszczy. Warto taką pastę włączyć do diety dzieci – można podawać je już niemowlakom!

Czytaj też:
Czym zastąpić chleb? Poznaj zamienniki chleba