Najbardziej przyjazne i nieprzyjazne środowisku produkty spożywcze. Ranking

Najbardziej przyjazne i nieprzyjazne środowisku produkty spożywcze. Ranking

Dodano: 
Wołowina, zdjęcie ilustracyjne
Wołowina, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Unsplash / Paul Hanaoka
Ochrona środowiska poprzez konsumenckie spożywcze wybory? Przedstawiamy pięć najbardziej przyjaznych i nieprzyjaznych środowisku produktów.

Przy półkach sklepowych dokonujemy wyborów dotyczących pokarmów, które później spożywamy. Konsumenckie decyzje są podejmowane z różnych względów, a wpływ na nie ma m.in. dostępność, upodobania smakowe oraz cena.

Ranking produktów spożywczych

Na podstawie badań, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Science” dziennikarze portalu realsimple.com przedstawili zestaw produktów, które są najbardziej przyjazne i nieprzyjazne środowisku. Przy tworzeniu rankingu brano pod uwagę ilość wyemitowanych gazów cieplarnianych w całym procesie powstawania danego produktu, w tym m.in. wytworzonych w czasie przetwarzania „surowego” produktu na gotowy do sprzedaży oraz podczas jego transportu.

Wołowina i jagnięcina

Pierwsze miejsce w zestawieniu najbardziej nieprzyjaznych środowisku produktów zajmuje… wołowina, a tuż za nią znalazła się jagnięcina. Jeśli nie chcesz rezygnować z tych produktów, zastanów się nad częstotliwością ich spożywania.

Żółty ser

Ale nie tylko „mięsożercy” będą niezadowoleni z wyników omawianego zestawienia. Na kolejnej pozycji w rankingu znalazł się ser żółty.

Czekolada

Oprócz mięsa i sera wysoko w rankingu znalazł się słodki przysmak, który dla wielu jest wręcz nie do zastąpienia. Chodzi o czekoladę.

Lokalne owoce i warzywa

Autorzy zestawienia namawiają także do spożywania dostępnych lokalnie owoców i warzyw. W tym kontekście zwracają uwagę na to, że produkty, które szybko tracą świeżość, muszą być transportowane drogą powietrzną, a samoloty emitują zanieczyszczenia, które nie pozostają bez wpływu na środowisko.

Kawa
Zastanów się również nad tym, jak często spożywasz kawę. Jeśli chcesz dołożyć małą cegiełkę w walce o środowisko, od czasu do czasu zamiast filiżanki czarnego płynu, sięgnij po szklankę wody.


Algi

Jakie produkty są uznawane za przyjazne środowisku? Zaszczytną pozycję lidera zajmują… algi.

Fasola, ciecierzyca i groch

Bez zaskoczeń jest także w dalszej części zestawienia. Drugą pozycję zajmują: fasola, ciecierzyca i groch.  

Jarmuż, szpinak i rukola

Na kolejnym miejscu jest zielono. Jako produkty, który są nie tylko zdrowe, ale również proces ich wytwarzania jest przyjazny środowisku, uznano jarmuż, szpinak i rukolę.

Grzyby

Czwarte miejsce zajmują grzyby. A jest w czym przebierać! Jest wiele jadalnych odmian grzybów, a ich wykorzystanie w kuchni nie tylko doda potrawom smaku, ale także pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.

Rośliny zbożowe

Rośliny zbożowe zamykają omawiane zestawienie, zajmując piąte miejsce wśród najbardziej przyjaznych środowisku produktów.
Czytaj też:
Grillowane brokuły z przyprawami – idealna propozycja na wege grilla

Źródło: realsimple.com