Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?

Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?

Dodano: 
Danie z grzybami
Danie z grzybami Źródło:Pexels / Ella Olsson
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może zaszkodzić?

Sezon na grzyby trwa w pełni. Są one istotnym składnikiem w polskiej kuchni i nieodzownym elementem niektórych tradycyjnych dań. Do niedawna krążyła opinia, że są bezwartościowe, a jedyną ich zaletą są walory smakowe. A jaka jest prawda? O tym w „Dzień Dobry TVN” opowiedziała dietetyk Marta Jachym. Obejrzyj materiał wideo:

Grzyby pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu

Naukowcy z National University of Singapore (NUS) koło Clementi postawili hipotezę, że jedzenie grzybów może pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych w późnej dorosłości. Przeprowadzili więc badanie, aby sprawdzić, czy mogą znaleźć jakiekolwiek dowody w tym zakresie.

Ich odkrycia sugerują, że grzyby powszechnie występujące w kuchni singapurskiej mogą pomóc zmniejszyć ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych, występujące wraz z wiekiem. Analizy zostały przeprowadzone w ramach projektu „Diet and Healthy Aging”. Badacze skupili się na spożyciu jednych z najbardziej popularnych grzybów, które w Singapurze. Były to m.in.: boczniaki, grzyby shiitake,białe pieczarkii suszone grzyby. Jako porcję grzybów przyjęto wagę 150 g. Eksperci zmierzyli również zdolności poznawcze uczestników, a także przeprowadzili wywiady ukierunkowane i poprosili uczestników o wykonanie serii testów, mierzących aspekty funkcjonowania fizycznego i psychicznego.

Analiza naukowców wykazała, że spożywanie więcej niż dwóch porcji gotowanychgrzybówtygodniowo może prowadzić do 50-procentowego zmniejszenia ryzyka wystąpienia upośledzenia funkcji poznawczych.

Naukowcy podejrzewają, że chodzi o związek o nazwie „ergothioneine” (ET), który jest unikalnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym, którego ludzie nie są w stanie samodzielnie zsyntetyzować, a który występuje w grzybach.

Badania zostały opublikowane na łamach „Journal of Alzheimer's Disease”.

Czytaj też:
Jak przyrządzać grzyby, żeby nie były ciężkostrawne

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost