Nie tylko oliwa z oliwek! Oto 5 zdrowych olejów przydatnych w kuchni

Nie tylko oliwa z oliwek! Oto 5 zdrowych olejów przydatnych w kuchni

Dodano: 
Które oleje są najzdrowsze?
Które oleje są najzdrowsze? Źródło: Shutterstock / AlenKadr
Przyzwyczailiśmy się już do tego, że najczęściej używamy popularnego w Polsce oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego lub powszechnie znanej oliwy z oliwek. Wiele innych roślinnych tłuszczy też ma sporo cennych właściwości. Po które z nich warto sięgać?

Od dawna doskonale znamy oleje, które w naszej części świata trafiają najczęściej na sklepowe półki. Nadal stosunkowo mało wiemy jednak o tych, które są nieco bardziej egzotyczne i kojarzą się nam z wymyślnymi potrawami z różnych miejsc na kuli ziemskiej. Jakie właściwości zdrowotne mają oleje, które nieco rzadziej lądują na naszych stołach? Jak je stosować, co zawierają, jakie mają walory lecznicze i którym chorobom mogą zapobiegać?

Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze najodpowiedniejszego dla nas oleju i jakie są najnowsze kontrowersje związane z regularnym stosowaniem niektórych z tych produktów. Warto pamiętać, że zawsze warto zachować umiar, a to, co w minimalnej ilości wydaje się na nas działać korzystnie, w nadmiarze wcale nie musi dawać takiego samego efektu. O jakie oleje chodzi? Sprawdźcie, jakich mało oczywistych faktów jeszcze nie znacie na temat pięciu produktów spożywczych, które tylko z pozoru mogą wydawać się znajome.

5 zdrowych olejów, które warto włączyć do diety

Olej ryżowy obniża ciśnienie i działa przeciwzapalnie

Otrzymuje się go z otrębów ryżowych. Zawiera kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy. Może stabilizować poziom cukru we krwi, zmniejsza też uszkodzenia spowodowane nadmiarem cukru w pożywieniu. Pomaga utrzymywać właściwy poziom cholesterolu. 
W jego składzie ważną rolę odgrywa gamma-oryzanol (czyli połączenie estrów steroli roślinnych i kwasu ferulowego z innymi związkami), który ma kilkukrotnie większe działanie przeciwstarzeniowe niż popularna witamina E zwana „witaminą młodości”.
Doskonale nawilża skórę i dodaje jej blasku, można nim smarować końcówki włosów, nadaje się też do rozjaśniania przebarwień na ciele.Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania warzyw i mięsa, a dzięki wyjątkowemu aromatowi można go używać także do sałatek.


Olej lniany obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega nowotworom

Olej lniany (zwany także olejem budwigowym) cechuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Zawiera także kwas linolenowy – 58%, kwas oleinowy – 18%, kwas linolowy – 15%, kwas palmitynowy – 6% i kwas stearynowy – 3%. 
Reguluje poziom cholesterolu (zwiększa poziom „dobrej” frakcji HDL i obniża poziom „złego” cholesterolu LDL). Dzięki właściwościom antynowotworowym może zapobiegać m.in. takim chorobom jak rak piersi, jajników, prostaty czy jelita grubego. Ma dobry wpływ na układ nerwowy i metabolizm (pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, usuwa zbędne produkty przemiany materii z organizmu).

Olej sezamowy ma dobry wpływ na serce i układ nerwowy, zapobiega miażdżycy

Powszechnie uznaje się go za najstarszy olej świata. Ma lekko orzechowy aromat. Powstaje z tłoczenia na zimno nasion sezamu. Jest jednym z najlepszych źródeł fitosteroli. Zawiera kwas foliowy i chroni przed anemią, w jego składzie znajdziemy też witaminę A, B i E, miedź, mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez i cynk. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy. Obniża ciśnienie krwi.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że olej sezamowy nie nadaje się do długiego smażenia, bo podczas obróbki termicznej traci sporo cennych właściwości. Doskonale nadaje się za to jako dressing do sałatek lub do polania klasycznego hummusu.

Olej kokosowy – poprawia trawienie i zapobiega próchnicy

Zdania na temat jego właściwości leczniczych są podzielone ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, które mogą sprzyjać m.in. miażdżycy, udarom mózgu i chorobom serca.
Ze względu na kwas laurynowy działający silnie antybakteryjnie, grzybobójczo i przeciwwirusowo, może hamować rozwój bakterii powodujących uszkodzenia jamy ustnej i rozwój próchnicy. Niektóre wyniki badań naukowych sugerują, że może radzić sobie także ze zwalczaniem gronkowca złocistego. Pomaga w walce z grzybicą i może mieć dobre działanie w przypadku chorób neurodegeneracyjnych tj. parkinson i alzheimer.
Nadaje się do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach. Można też go stosować bezpośrednio na skórę jako zamiennik balsamu do ciała (w połączeniu z sodą oczyszczoną i olejkiem miętowym może być alternatywą dla tradycyjnej pasty do zębów).

Olej z pestek winogron ma 2 razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek

Reguluje poziom cholesterolu, chroni komórki przed starzeniem się, działa przeciwnowotworowo, ma dobry wpływ na układ nerwowy i na skórę. Nadaje się nawet do tego, by zwalczać... łupież i naprawiać uszkodzenia spowodowane oparzeniami słonecznymi (przyspiesza gojenie się ran i blizn).
Najwięcej kontrowersji wywołuje wysoka zawartość kwasów omega-6 w oleju z pestek winogron – w nadmiarze może bardziej szkodzić zdrowiu niż wspomagać działanie organizmu.
Stosowanie oleju z winogron może być szczególnie niebezpieczne w przypadku osób mających problemy z tarczycą – głównie przez to, że nasila stany zapalne i może zaburzać prawidłowe działanie hormonów. 
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze
Czytaj też:
10 produktów, które podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Times of India