Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj

Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj

Dodano: 
Tofucznica
Tofucznica / Źródło: Shutterstock / EQRoy
Wegańska wersja jajecznicy, czyli tofucznica, bije rekordy popularności wśród wszystkich roślinożerców. Zamiast jajek używa się do niej tofu, które po odpowiednim doprawieniu (głównie dzięki kurkumie) nie tylko w smaku, ale nawet z wyglądu może przypominać klasyczne danie spożywanie zwykle na śniadanie.

Ekologiczny zamiennik jajecznicy nie wymaga zastosowania ani jednego jajka. Wartościowym źródłem białka jest w niej za to tofu, które w 100 g ma niespełna 3 razy więcej wapnia niż w szklance mleka. Na dodatek zawiera też sporo cennych aminokwasów, a także izoflawony (poprawiające elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszające ich stan zapalny) oraz mangan, wapń, selen, fosfor, miedź, cynk, magnez czy żelazo.

Dzięki fitohormonom tofu może łagodzić objawy menopauzy oraz regulować poziom cholesterolu we krwi. Odradza się je jednak osobom mającym problemy z tarczycą, kamicą nerkową, chorym na raka piersi oraz alergikom uczulonym na ten produkt. Z powodzeniem wyjątkowym smakiem roślinnej jajecznicy z tofu mogą się jednak delektować wszystkie pozostałe osoby. Smakuje nawet... zadeklarowanym mięsożercom.

Szybki przepis na tofucznicę. Jak zrobić „jajecznicę” po wegańsku?

Składniki:

  • kostka naturalnego tofu (około 300 g) – można zastąpić wędzonym tofu, które ma nieco bardziej wyrazisty smak
  • 1 cebula pokrojoną w kostkę lub piórka (wedle uznania)
  • 1 papryka
  • łyżka świeżego soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czosnek suszony, kmin rzymski (do smaku)
  • ewentualnie szczypiorek, pietruszka, kolendra lub koperek do posypania na wierzch

Zaczynamy od rozdrobnienia widelcem tofu (można też pokroić je w kostkę). Potem siekamy na kawałki paprykę oraz kroimy cebulę – warzywa te jako pierwsze podsmażamy na patelni.

Po chwili, gdy papryka i cebula nieco się przyrumienią, dodajemy rozdrobnione tofu i przyprawy, a na koniec wszystko skrapiamy odrobiną soku z wyciśniętej cytryny. Warto pamiętać o tym, że im więcej użyjemy kurkumy, tym nasza tofucznica będzie bardziej żółta.

Przez chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki smażone na średnim ogniu, a następnie przekładamy gotowe danie na talerz. Wystarczy posypać szczypiorkiem lub koperkiem (jeśli lubimy) i gotowe. Smacznego!

Czytaj też:
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie
Czytaj też:
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!

 0

Czytaj także