Jedną z najlepszych cech patelni ze stali nierdzewnej jest to, że można jej używać do potraw smażonych w bardzo wysokich temperaturach – a nawet włożyć do piekarnika, aby podpiec danie. Ale może oznaczać to też przypalone fragmenty jedzenia i mnóstwo trudnych do zmycia plam.
Jak czyścić patelnię ze stali nierdzewnej?
Sztuka czyszczenia patelni ze stali nierdzewnej bez spędzania godzin na szorowaniu polega na podgrzaniu jej z wodą, by cząstki brudu łatwo odeszły. Wysokie temperatury mogą w pomóc w oderwaniu przyklejonych kawałków jedzenia.
Przygotuj: szklankę wody, drewnianą szpatułkę, płyn do mycia naczyń, szczotkę z dłuższym włosiem, zmywak kuchenny, opcjonalnie sodę oczyszczoną.
- Po wyjęciu potrawy umieść patelnię z powrotem na palniku i włącz mały ogień. Wlej ostrożnie około jednej szklanki wody.
- Za pomocą drewnianej szpatułki zeskrob wszystkie przypalone kawałki jedzenia i sosu.
- Wyłącz ogień i pozwól patelni ostygnąć. Dodaj odrobinę płynu do naczyń, a następnie użyj miękkiej szczotki, aby usunąć pozostałe resztki jedzenia i olej.
- Przenieś patelnię do zlewu. W tym momencie większość brudu powinna się po prostu spłukać.
- Za pomocą miękkiej gąbki i ciepłej wody z płynem wyczyść całą patelnię, myjąc ją okrężnymi ruchami.
- Dokładnie wypłucz i całkowicie wysusz patelnię przed odłożeniem.
- Możesz także dodać trochę sody oczyszczonej do wody i umyć patelnię okrężnymi ruchami.
- Opłucz patelnię i wysusz ją.
Czytaj też:
Szefowie kuchni radzą. Oto 6 sprytnych pomysłów na przechowywanie żywności i wyposażenia w kuchniCzytaj też:
Podgrzewasz jedzenie w kuchence mikrofalowej? Ten nowy trik sprawi, że już nigdy nie popełnisz powszechnego błędu