Niemal połowa Polaków ograniczyła jedzenie mięsa. Hodowcy liczą na zatrzymanie trendu

Niemal połowa Polaków ograniczyła jedzenie mięsa. Hodowcy liczą na zatrzymanie trendu

Dodano: 7
Mięso
Mięso / Źródło: Unsplash / José Ignacio Pompé
Jak wynika z raportu IQS, aż 43 proc. Polaków deklaruje, że ogranicza lub nie je mięsa. Jest to trend, który niepokoi hodowców zwierząt rzeźnych.

Mimo że wegetarianie stanowią nadal jedynie 1 proc. społeczeństwa, to grupa osób ograniczających spożywanie mięsa rośnie. Jak wynika z badań grupy IQS, aż 43 proc. Polaków deklaruje, że ograniczyła spożycie produktów mięsnych. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie analizy występowania konkretnych fraz w polskim internecie. Badano użycie takich sformułowań jak „fleksitarianizm”, „mniej mięsa” i „ograniczam mięso” oraz „produkty zwierzęce” i „odzwierzęce”. Przebadano występowanie tych sformułowań w postach na takich portalach jak Facebook, Instagram i Twitter. Okres, z którego pochodzą zgromadzone wyniki to wrzesień 2018 - marzec 2019 r.

Kobiety po 65. roku życia

Ciekawie przedstawia się podział badanej grupy na poszczególne kategorie. Jak wynika z badań, częściej tematem diety bezmięsnej interesują się kobiety (52 proc.). W przedziałach wiekowych największą grupę stanowią osoby po 65. roku życia (20 proc.), na drugim miejscu znalazła się grupa 35-44 (19 proc.), a na trzecim osoby w wieku 25-34 (18 proc.). Co ciekawe, najczęściej wspomnianych fraz używały w internecie osoby z wykształceniem podstawowym lub zawodowym (40 proc.). Aż 39 proc. badanych mieszka na wsi, a tylko 12 proc. w miastach powyżej 500 tys. mieszkańców.

Fleksikarianizm w trendach

Jednym z najczęściej padających słów w badanych postach było słowo „fleksitarianizm”. Jest to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych. W Polsce to pojęcie dopiero kiełkuje. Znacznie częstsze jest jednak zachowanie, które kryje się pod tym słowem. Z badania IQS wynika, że 57 proc. Polaków je tyle samo lub więcej mięsa niż wcześniej, ale aż 43 proc. deklaruje, że spożywa mniej produktów mięsnych lub w ogóle ich nie je.

Źródło: IQS

Czytaj także

 7
  • To co chodowcy produkuja teraz to nie jest mieso. To jest cos co nie ma smaku nafaszerowane chemia i szkodliwe. I dobrze ze przestaja kupowac. Zryjcie to sami swiniopasy. Lepiej bankrutujcie niz macie truc
    Dodaj odpowiedź 3 1
      Odpowiedzi: 0
    •  
      dziś mięso to już nie mięso, sama chemia, ludzie już przy 40 zdychają na miażdżycę a otyłość stała się normą, wielu bredzi o anoreksji ale nikt nie mówi o tysiącach ofiar spowodowanych otyłością, grunt to "tolerancja" dla grubasów a że kipną przed pięćdziesiątką to już nie istotne
      Dodaj odpowiedź 5 0
        Odpowiedzi: 0
      • Polacy tak kochaja pana Jezusa, co niedziele wyja do zyda w swoich kosciolach gdzie modly do NIGDY NIE ISTNIEJACEGO ZYDOWSKIEGO BOZKA PROWADZA PEDOFILE … a kazdego dnia morduje sie w Polsce miliony niewinnych krowek, ich dzieci cielat, swinek I drobiu...sklepy az po brzegi wypelnione sa czesciami porabanych zwirzat a w kolejkach same pany Jezuski … pieklo macie zapewnione.
        Dodaj odpowiedź 0 4
          Odpowiedzi: 0
        • Kiedys mieso bylo smaczne. A teraz ? ....... Maja ludzie racje ze nie kupuja.
          Dodaj odpowiedź 8 0
            Odpowiedzi: 0
          •  
            zwlaszcza wolowiny bo na polska kieszen jest tania jak cholera
            cha cha cha cha cha cha cha bida
            Dodaj odpowiedź 4 0
              Odpowiedzi: 0