Która dieta jest najlepsza dla serca? Odpowiedź naukowców może zaskoczyć

Która dieta jest najlepsza dla serca? Odpowiedź naukowców może zaskoczyć

Dodano: 1
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne)
Serce, lekarz (zdj. ilustracyjne) Źródło: Fotolia / ipopba
Konkretna dieta czy po prostu „zdrowe odżywianie”? Naukowcy wiedzą, co zrobić, żeby mieć zdrowe serce. Ich stanowisko może jednak być sporym zaskoczeniem.

Większość osób ma świadomość, że zdrowe odżywianie jest czynnikiem chroniącym serce. Jednocześnie mnóstwo osób każdego dnia wpisuje w wyszukiwarkę hasło „najlepsza dieta dla serca”. Odpowiedzi w mig uzyskuje się całe mnóstwo. Czasem wskazywana jest dieta śródziemnomorska, innym razem dieta DASH. Ale czy aby na pewno można wskazać jedną, konkretną dietę, której należy przestrzegać, by zachować układ sercowo-naczyniowy w dobrej kondycji?

Nie dieta, a po prostu zdrowe odżywianie

Naukowcy z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) w Bostonie, MA, postanowili porównać wpływ trzech diet na ryzyko chorób serca. W diecie bogatej w węglowodany około 58 proc. kilokalorii pochodziło z węglowodanów; dieta bogata w białko zastąpiła 10 proc. kilokalorii z węglowodanów białkiem; a nienasycona dieta tłuszczowa zastąpiła 10 proc. kilokalorii z węglowodanów nienasyconymi tłuszczami, na przykład z awokado, orzechów i ryb. Każda z trzech diet była zgodna z wzorcem DASH, koncentrując się na jednym głównym makroskładniku: węglowodanach, białkach lub tłuszczach nienasyconych.

wpływ trzech diet na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak skurczowe ciśnienie krwi, cholesterol lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), poziomy białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego) oraz troponina o wysokiej wrażliwości, która jest „marker subklinicznego uszkodzenia serca”.

Analiza wykazała, że ​​wszystkie trzy diety miały pozytywny i szybki wpływ na zdrowie serca, ponieważ wszystkie obniżyły markery stanu zapalnego i uszkodzenia serca.

Te odkrycia sugerują, że zdrowa dieta, niezależnie od profilu makroelementów, może bezpośrednio łagodzić subkliniczne uszkodzenie i zapalenie serca. Ważne więc, by po prostu zdrowo się odżywiać.

Naukowcy opublikowali swoje odkrycia w International Journal of Cardiology.

Czytaj też:
Czy „kieliszek wina do obiadu” korzystnie wpływa na zdrowie?

Źródło: Medical News Today