Dieta bogata w nabiał związana z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia

Dieta bogata w nabiał związana z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia

Dodano: 
Produkty spożywcze
Produkty spożywcze Źródło: Fotolia / happy_lark
Spożywanie co najmniej dwóch dziennych porcji nabiału wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia, a także z grupą czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (zespół metaboliczny) – wynika z badań opublikowanych w BMJ Open Diabetes Research & Care. Obserwowane powiązania były najsilniejsze w przypadku pełnotłustych produktów mlecznych.

Wcześniej badania sugerują, że wyższe spożycie produktów mlecznych wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi i zespołu metabolicznego. Ale badania te koncentrowały się na Ameryce Północnej i Europie, z wyłączeniem innych regionów świata. Aby sprawdzić, czy korelacje te można również znaleźć w szerszym zakresie krajów, naukowcy wykorzystali osoby biorące udział w badaniu Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE). Wszyscy uczestnicy byli w wieku od 35 do 70 lat i pochodzili z 21 krajów.

Dieta bogata w nabiał

Zwykłe spożycie w ciągu ostatnich 12 miesięcy oceniono za pomocą kwestionariuszy częstotliwości pokarmowej. Produkty mleczne obejmowały mleko, jogurt, napoje jogurtowe, ser oraz potrawy przygotowywane z produktów mlecznych i zostały sklasyfikowane jako pełne lub o niskiej zawartości tłuszczu (1-2%). Masło i śmietanę oceniono osobno, ponieważ nie są one powszechnie spożywane w niektórych badanych krajach.

Zebrano również informacje o osobistej historii medycznej, stosowaniu leków na receptę, osiągnięciach edukacyjnych, paleniu oraz pomiarach masy ciała, wzrostu, obwodu talii, ciśnienia krwi i stężenia glukozy na czczo.

Dane dotyczące wszystkich pięciu składników zespołu metabolicznego były dostępne dla prawie 113 000 osób: ciśnienie krwi powyżej 130/85 mm Hg; obwód talii powyżej 80 cm; niski poziom (korzystnego) cholesterolu o wysokiej gęstości (mniej niż 1-1,3 mmol / l); tłuszcze we krwi (trójglicerydy) powyżej 1,7 mmol / dl; i glikemię na czczo wynoszącą 5,5 mmol / l lub więcej.

Średnie dzienne całkowite spożycie nabiału wyniosło 179 g, przy pełnym tłuszczu stanowiącym około dwukrotność ilości niskotłuszczowego: 124,5+ w porównaniu z 65 g. Około 46 667 osób miało zespół metaboliczny – zdefiniowany jako mający co najmniej 3 z 5 elementów.

Korzystne zmiany w diecie

Nabiał ogółem i nabiał pełnotłusty, ale nie nabiał niskotłuszczowy, był związany z niższym występowaniem większości elementów zespołu metabolicznego.

Przynajmniej 2 porcje całkowitej ilości nabiału były związane z 24% niższym ryzykiem zespołu metabolicznego, wzrastając do 28% w przypadku samych pełnotłustych produktów mlecznych, w porównaniu z brakiem dziennego spożycia nabiału.

Zdrowie prawie 190 000 uczestników było monitorowane przez średnio dziewięć lat, podczas których 13 640 osób rozwinęło się nadciśnienie, a 5351 rozwinęło cukrzycę.

Przynajmniej 2 porcje całkowitej ilości produktów mlecznych dziennie wiązały się z niższym o 11-12% ryzykiem obu stanów, zwiększając się do 13-14% niższego ryzyka dla 3 porcji dziennie.

Jest to badanie obserwacyjne i jako takie nie może ustalić przyczyny. Kwestionariusze częstotliwości pokarmów kwestią dyskusyjną, a zmiany w zespole metabolicznym nie były mierzone w czasie, co mogło mieć wpływ na wyniki.

Niemniej naukowcy sugerują: „Jeśli nasze wyniki zostaną potwierdzone w wystarczająco dużych i długoterminowych badaniach, wzrost spożycia mleka może stanowić realne i tanie podejście do zmniejszenia [zespołu metabolicznego], nadciśnienia, cukrzycy i ostatecznie chorób sercowo-naczyniowych na całym świecie”.

Czytaj też:
Osoby z celiakią 9 razy bardziej narażone na chorobę zapalną jelit

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert