Dlaczego warto przyjmować probiotyki? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dlaczego warto przyjmować probiotyki? O tym mogłeś nie wiedzieć

Dodano: 
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Nie bez powodu mówi się, że „jelita są drugim mózgiem”. To w nich produkowana jest serotonina, to od ich kondycji w dużej mierze zależy nasza odporność. Jak zadbać o zdrowie jelit? Przede wszystkim należy włączyć do diety więcej probiotyków.

Probiotyki to „dobre” bakterie i drożdże, które są podobne do tych znajdujących się w ludzkim układzie trawiennym. Mają korzystny wpływ na zdrowie, bo regulują trawienie oraz przyśpieszają ten proces. Żywe kultury bakterii z rodzaju Lactobacillius wzmacniają odporność, zwalczają wirusy i przywracają w ciele równowagę bakteryjną. Z kolei Bifidobacterium przyśpieszają pracę jelit oraz regulują przemianę materii. Produkty probiotyczne, choć mają kwaśny smak, posiadają odczyn zasadowy. Probiotyki są ważne dla kobiet, ponieważ chronią przed infekcjami drogi rodne. Są często zalecane przez lekarzy na schorzenia żołądka lub w trakcie brania antybiotyku. Jednak ten składnik nie jest obowiązkowym suplementem.

Czy czas przyjmowania ma znaczenie?

Niektórzy producenci probiotyków zalecają przyjmowanie suplementów na pusty żołądek, podczas gdy inni zalecają przyjmowanie ich wraz z jedzeniem. Chociaż trudno jest zmierzyć żywotność bakterii u ludzi, niektóre badania sugerują, że mikroorganizmy Saccharomyces boulardii przeżywają w równej liczbie z posiłkiem lub bez niego. Z drugiej strony Lactobacillus i Bifidobacterium przeżywają najlepiej, jeśli są spożywane do 30 minut przed posiłkiem.

Jednak ciągłość jest prawdopodobnie ważniejsza niż to, czy bierzesz probiotyk z jedzeniem czy bez. Pewne miesięczne badanie wykazało, że probiotyki powodowały pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym, niezależnie od tego, czy były przyjmowane z posiłkiem.

Skład posiłków może być pomocny

Mikroorganizmy stosowane w probiotykach podlegają testom, aby upewnić się, że mogą przetrwać różne warunki w żołądku i jelitach. Niemniej jednak przyjmowanie probiotyków z określonymi pokarmami może zoptymalizować ich działanie.

W jednym z badańwskaźniki przeżycia mikroorganizmów w probiotykach poprawiły się, gdy suplement był przyjmowany razem z płatkami owsianymi lub mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu, w porównaniu do tego, kiedy przyjmowano go tylko z wodą lub sokiem jabłkowym. Te badania sugerują, że niewielka ilość tłuszczu może poprawić przeżycie bakterii w przewodzie pokarmowym.

Probiotyki Lactobacillus mogą również lepiej przetrwać wraz z cukrem lub innymi węglowodanami, ponieważ glukoza chroni je w środowisku kwaśnym.

Postać probiotyku?

Możesz przyjmować probiotyki w różnych postaciach, w tym kapsułkach, pastylkach do ssania czy kroplach. Probiotyki można również znaleźć w kilku produktach spożywczych i napojach, w tym w niektórych jogurtach i zsiadłym mleku. Większość drobnoustrojów probiotycznych musi przeżyć wśród kwasów i enzymów trawiennych przed zasiedleniem jelita grubego.

Probiotyki w kapsułkach, tabletkach i jogurcie mają tendencję do przeżywania tam lepiej niż proszki, płyny lub inne pokarmy lub napoje, niezależnie od tego, kiedy są przyjmowane. Ponadto Lactobacillus, Bifidobacterium i Enterococci są bardziej odporne na kwas żołądkowy niż inne rodzaje bakterii. Większość szczepów Lactobacillus pochodzi z przewodu pokarmowego człowieka, więc jest z natury odporna na kwas żołądkowy.

Czytaj też:
Te produkty są dobre w walce z otyłością, cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost