Sałatki pomagają schudnąć? Nie wszystkie! Które warto jeść, a które omijać?

Sałatki pomagają schudnąć? Nie wszystkie! Które warto jeść, a które omijać?

Dodano: 
Sałatka włoska z oliwkami
Sałatka włoska z oliwkami Źródło: InfoWire.pl / Knorr
Kiedy mowa jest o diecie, pierwsze danie, jakie przychodzi na myśl większości osób to sałatka. Jednak czy zawsze jest ona dobrym wyborem?

Korzyści ze zjedzenia sałatki zależą od tego, z czego ją skomponujesz i co do niej dodasz. Odpowiednie składniki pozwolą stworzyć smaczny i sycący posiłek pełen witamin, minerałów, białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Z kolei te niepożądane mogą wypełnić sałatkę zbędnymi kaloriami, tłuszczem, sodem i cukrem. Dokonując dobrych wyborów, możesz znaleźć pomysł na sałatkę, która jest pyszna i pożywna.

Czytaj też:
Zdrowe sosy do sałatek - czy mają składniki zdrowotne?
Zły wybór: sałatka z kremowym sosem
Majonez, sos z sera pleśniowego, czy tzw. sos tysiąca wysp są przepełnione kaloriami, niezdrowymi tłuszczami nasyconymi i sodem. Dwie łyżki stołowe typowego sosu z sera pleśniowego mają prawie 150 kalorii i 15 gramów tłuszczu. Wiele osób spożywa wraz z sałatką czy warzywami do chrupania nawet pół szklanki takiego sosu... lub więcej! Rezultatem jest sałatka, która może dostarczyć więcej tłuszczu niż cheeseburger z frytkami.

Dobry wybór: sałatka z domowym sosem vinaigrette
Wykonaj sos samodzielnie, a unikniesz niezdrowych dodatków. Zacznij od oliwy z oliwek, która zawiera zdrowy dla serca tłuszcz nienasycony. Wymieszaj ją z octem balsamicznym lub winnym, bądź z sokiem z cytryny lub limonki. Możesz również dodać trochę musztardy Dijon lub miodu dla smaku i doprawić solą oraz czarnym pieprzem.

Zły wybór: sałata lodowa z sosem bez tłuszczu
Jeśli nie tłusty sos, to może beztłuszczowy? Pomyśl jeszcze raz. Aby dodać im smaku, producenci często wypełniają sosy dodatkowym cukrem i sodem znajdującym się w soli. Tłuszcz sprawia, że ​​sałatki są smaczniejsze i zdrowsze. Twoje ciało potrzebuje go do wchłaniania i efektywnego wykorzystywania niektórych witamin, takich jak A, D, E i K. Jedno z badań wykazało, że organizm otrzymuje mniej przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami poprzez spożycie sałatek z beztłuszczowym dressingiem, w porównaniu z tą sałatką, która jednak zawierała odrobinę tłuszczu.

Dobry wybór: sałatka ze szpinakiem lub jarmużem
Jeśli chodzi o rośliny o zielonych liściach, im ciemniejsze tym lepsze. Mają najwięcej składników odżywczych. Na przykład jarmuż i szpinak mają ponad 10 razy więcej witamin A i C wzmacniających odporność niż sałata lodowa. Dodaj jogurt (byle nie odtłuszczony, ponieważ może zawierać dużo cukru), przeciśnij przez praskę czosnek, dopraw do smaku i pałaszuj!

Zły wybór: sałatka z chrupiącym kurczakiem
Sałatka z kurczakiem może wydawać się zdrowym posiłkiem, ale... zwróć uwagę na opisy takie jak „chrupiący”. Takie słowa w istocie oznaczają „panierowany” i „smażony w głębokim tłuszczu”. A to nie są tylko słowa. Kurczak przygotowany w ten sposób może zmienić tę sałatkę zapowiadającą się na bardzo zdrową w prawdziwą bombę kaloryczną. Badania pokazują, że spożywanie dużej ilości smażonych potraw może zwiększyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.

Dobry wybór: sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka z warzywami nie nasyci cię na długo. Potrzebujesz białka, aby pokonać głód. Białko trawi się dłużej, więc dłużej pozostajesz pełny. Dobre źródła białka to pierś z kurczaka (27 g w 85 g mięsa), łosoś (21 g w 85 g mięsa) i krewetki (19 g w 85 g mięsa). Wybieraj koniecznie grillowane, gotowane lub gotowane na parze. Pamiętaj, by nie dodawać oleju, masła i nie obtaczać w panierce!

Zły wybór: sałatka z grzankami, serem i smażonym boczkiem
Grzanki (zwłaszcza te kupowane w sklepie) oraz boczek są zazwyczaj bogate w sól i nie oferują zbyt wielu składników odżywczych. Ale chcesz pochrupać, tak? Zamiast tego spróbuj dodać orzechy, nasiona lub chrupiące warzywa takie jak marchewka. Ser zawiera wapń, ale dostarcza również około 100 kalorii w 30 g. Jeśli musisz koniecznie dodać ser, tylko posyp nim sałatkę.

Dobry wybór: sałatka ze świeżymi warzywami i orzechami
Dodaj ulubioną mieszankę warzyw do sałatki, aby uzyskać dużo składników odżywczych i smaku. Jeżeli nie wystarcza ci sałatka ze świeżych warzyw, upiecz ziemniaki, ugotuj szparagi lub brukselkę.

Zły wybór: sałatka z suszonymi owocami
Suszone owoce w równej porcji zawierają znacznie więcej kalorii niż świeże, co wynika z absolutnego odparowania z nich wody. Dlatego też sałatka z kurczakiem, ryżem, majonezem i suszoną żurawiną nie będzie zbyt dobrym pomysłem.

Dobry wybór: sałatka ze świeżymi owocami
Z pewnością myślisz, że świeże owoce nadają się wyłącznie do lekkich sałatek deserowych, które spożywa się wyłącznie latem w celu orzeźwienia i zaspokojenia chęci na słodycze. Nic bardziej mylnego! Grejpfrut, pomarańcza, pestki granatu a nawet arbuz doskonale złamią smak wytrawnych sałatek.
Czytaj też:
5 warzyw, które można jeść na surowo, a niewiele osób to robi

Źródło: emedicinehealth.com