Skrobia oporna a odchudzanie. Jaka jest jej rola w kwestii utraty wagi?

Skrobia oporna a odchudzanie. Jaka jest jej rola w kwestii utraty wagi?

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło:Fotolia / mitarart
Jeśli chcesz schudnąć, pomocne może być spożywanie większej ilości owsa, fasoli, soczewicy, grochu, nasion i bananów. Wszystkie te produkty są bogate w skrobię oporną, rodzaj prebiotycznego błonnika, który spowalnia trawienie, redukuje tłuszcz na brzuchu i wspomaga odchudzanie.

Skrobia oporna to rodzaj skrobi, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym; jest „oporna” na trawienie – wyjaśnia dietetyk Rahaf Al Bochi, rzecznik Akademii Żywienia i Dietetyki. – Oporna skrobia fermentuje w jelicie grubym i odżywia dobre bakterie w okrężnicy.

Czytaj też:
Chcesz schudnąć? Oto 13 najlepszych wskazówek dla kobiet dotyczących utraty wagi

Co dobrego przynosi skrobia oporna?

Oto cztery sposoby, w jakie odporna skrobia pomaga w utracie wagi:

1. Zwiększa wrażliwość na insulinę

– Im większa wrażliwość na insulinę, tym efektywniej organizm ją zużywa i obniża poziom cukru we krwi po posiłkach – wyjaśnia Bochi. Utrata masy ciała zwiększa wrażliwość na insulinę, a badania pokazują, że oporna skrobia również może pomóc. Według badania opublikowanego w czasopiśmie Nature z 2019 roku, dorośli z nadwagą lub otyli, którzy spożywali 10-15 gramów opornej skrobi dziennie, mieli niższy poziom glukozy na czczo, insuliny na czczo i lepszą wrażliwość na insulinę.

2. Zwiększa satysfakcję po spożyciu danej żywności

– Pokarmy bogate w oporną skrobię dłużej pozostają w organizmie – mówi dietetyk Joan Salge Blake, profesor kliniczny żywienia na Uniwersytecie Bostońskim. – Oporna skrobia może pomóc ci się nasycić, więc z kolei spożywasz mniej podczas posiłku – wyjaśnia. Badania wykazały, że spożywanie 30 gramów opornej skrobi dziennie (około 1 szklanki owsa, fasoli, brązowego ryżu i ziemniaków oraz jednego zielonego banana) przez sześć tygodni pomogło obniżyć poziom hormonów głodu u dorosłych z nadwagą, ograniczyło bezmyślne podjadanie i wspomogło utratę wagi.

3. Pomaga spalić tłuszcz

Według naukowców z University of Colorado zastąpienie części węglowodanów w diecie oporną skrobią zwiększyło spalanie tłuszczu po posiłku nawet o 30%. W badaniach na zwierzętach spożywanie opornej skrobi wiąże się ze zmniejszeniem tłuszczu brzusznego i zwiększonym utlenianiem tłuszczu.

4. Wspiera zdrowe bakterie w jelitach

– Skrobia oporna działa jak prebiotyczny błonnik, który odżywia dobre bakterie jelitowe w okrężnicy i poprawia trawienie oraz metabolizm – wyjaśnia Bochi. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 100 gramów opornej skrobi dziennie miało znaczący pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy. Dodatkowe badania wykazały, że spożywanie 40 gramów opornej skrobi dziennie przez cztery tygodnie zmniejszyło poziom złych bakterii, poprawiło metabolizm glukozy i pomogło zredukować tłuszcz brzuszny.

Czytaj też:
Czy można schudnąć, jedząc orzeszki ziemne?
Czytaj też:
Czy chodzenie bezpośrednio po jedzeniu jest korzystne dla zdrowia?

Źródło: myfitnesspal.com