Tego tłuszczu nie porzucaj nawet przy odchudzaniu. Ma niezwykle cenne właściwości

Tego tłuszczu nie porzucaj nawet przy odchudzaniu. Ma niezwykle cenne właściwości

Dodano: 
Masło ghee
Masło ghee Źródło: Shutterstock
Masło ghee, znane również jako masło klarowane, to zdrowy i wartościowy tłuszcz, którego spożycie zalecają eksperci.

Jeśli próbujesz schudnąć, na pewno w pierwszej kolejności starasz się ograniczyć tłuszcze. To dobry wybór, szczególnie jeśli stawiasz na większą ilość białka i błonnika w diecie.

Jednak istnieje wiele zdrowych źródeł tłuszczu, które zapewniają organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Spożycie ich w małej ilości jest również wskazane na diecie odchudzającej. Przykładem takiego tłuszczu jest masło ghee, znane również jako masło klarowane.

Tajemnica masła ghee

Używane głównie w potrawach indyjskich masło ghee standardowo składa się z 99,9% tłuszczu i 1% wody. Zawiera niektóre rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i zwęglone frakcje białek mleka. Stwierdzono, że ghee jest dobrym źródłem DHA, najpopularniejszego kwasu tłuszczowego omega-3. Omega-3 to niezbędny tłuszcz, który musimy spożywać z naszej diety, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie go wytworzyć.

Masło ghee wspomoże odchudzanie

Ponieważ ghee jest bogate w tłuszcze omega-3 (DHA) i omega 6 (CLA), może wspomagać odchudzanie. Wykazano, że tłuszcze Omega-6 zwiększają beztłuszczową masę ciała, jednocześnie zmniejszając masę tłuszczu. Eksperci odkryli również, że ghee pomaga w mobilizowaniu komórek tłuszczowych do spalania energii. Ghee zawiera mnóstwo niezbędnych aminokwasów, które mogą zmniejszać rozmiar komórek tłuszczowych. Ponadto kwas tłuszczowy omega-3 zawarty w ghee może pomóc zrzucić kilka centymetrów i ostatecznie pomóc zrzucić dodatkowe kilogramy.

Jaka porcja będzie właściwa?

Chociaż masło ghee ma wiele zalet odżywczych i może pomóc w utracie wagi, nic w nadmiarze nie jest dobre. Należy spożywać je z umiarem, ponieważ jest bogate w tłuszcze nasycone. Zalecana dzienna porcja to jedna lub dwie małe łyżeczki masła ghee. Ponadto, jeśli mamy inne źródła omega-3, takie jak siemię lniane, orzechy włoskie lub olej rybny, w rzeczywistości możemy nie potrzebować ghee jako źródła tego składnika.

Inne korzyści masła ghee

  • Masło ghee usuwa toksyny z naszego organizmu.
  • Kwas masłowy wraz z witaminami A, D, E i K pomaga wzmocnić odporność, wspomaga zdrowie jelit, wzmacnia kości i włosy oraz poprawia zdrowie oczu.
  • Zgodnie z Ajurwedą masło ghee przyczynia się do długowieczności i chroni organizm przed wieloma chorobami.
  • Uważa się, że ghee odżywia i natłuszcza stawy oraz poprawia wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych.
  • DHA zawarte w maśle ghee może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, takich jak rak, zawał serca, insulinooporność, zapalenie stawów i ADHD.

Czytaj też:
Najlepsze białka, owoce i zboża na śniadanie. Jest zdrowo, ale i pysznie!