Bakłażan – właściwości prozdrowotne

Bakłażan – właściwości prozdrowotne

Dodano: 
Bakłażan
Bakłażan Źródło: Unsplash / Charles Deluvio ????
Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?

Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości. Kształtem może nieco przypominać cukinię – bakłażan jest dużym, podłużnym i nieco pękatym warzywem, które świetnie nadaje się do faszerowania. Nie warto jednak pozbywać jego miąższu, ponieważ zawiera wiele cennych składników. Na uwagę zasługuje także ciemnofioletowa skórka.

Chociaż najpopularniejsze są ciemnofioletowe bakłażany, kształt, rozmiar i kolor mogą się zmieniać – od małych i podłużnych do długich i cienkich oraz od odcieni fioletu do bieli i zieleni.

Bakłażan – skład

Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma niską zawartość kalorii, dostarcza wielu składników odżywczych. Skóra bakłażana jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, potas i magnez.

W 100 g bakłażana znajdziemy około:

  • 35 kalorii
  • 0,82 g białka
  • 8,64 g węglowodanów, z czego 3,17 g to cukry
  • 0,23 g tłuszczu
  • 2,5 g błonnika
  • 188 miligramów (mg) potasu
  • 6 mg wapnia
  • 1 mg sodu
  • 0,12 mg cynku
  • 1,3 mg witaminy C
  • 0,25 mg żelaza
  • 11 mg magnezu
  • 15 mg fosforu
  • 14 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego
  • 85 mcg witaminy B6
  • 2,9 mcg witaminy K

Bakłażany zawierają także flawonoidy, takie jak antocyjany. Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które mają wiele zalet zdrowotnych. To właśnie im bakłażany zawdzięczają swój ciemny kolor.

Bakłażany – właściwości prozdrowotne

Bakłażany są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się i rozwój nowotworów.

Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu wielu rodzajom chorób przewlekłych, takich jak choroby serca. Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że bakłażany mogą poprawiać pracę serca i obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Bakłażany są bogate w błonnik i polifenole, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Ponieważ bakłażany są niskokaloryczne, sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Staną zdrowy i wartościowy element diety redukcyjnej.

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, bakłażany zapobiegają zaparciom, wspierają pracę jelit i przyspieszają metabolizm.

Bakłażan – zastosowanie

Bakłażan jest niezwykle wszechstronny i można go łatwo włączyć do diety. Metody obróbki termicznej obejmują gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, gotowanie lub smażenie, ale gotowanie na parze wydaje się najbardziej efektywnie, jeśli zależy nam na zachowaniu przeciwutleniaczy, znajdujących się w bakłażanie.

Bakłażan może być również stosowany jako niskokaloryczny zamiennik wielu wysokokalorycznych składników, np. makaronu.

Czytaj też:
Woda kokosowa – dlaczego warto po nią sięgać

Źródło: Medical News Today/Health Line/Health