Cudowne właściwości migdałów

Cudowne właściwości migdałów

Dodano: 
Migdały
Migdały Źródło: Unsplash / chuttersnap
MIgdały stanowią rewelacyjną przekąskę. Jedyny minus? Są kaloryczne, a przecież gdy już zacznie się je jeść, trudno przerwać. Lepiej jednak jeść każdego dnia po kilka sztuk. Przyjemność gwarantowana, a jednocześnie można skorzystać z prozdrowotnych właściwości migdałów.

Migdały to jedne z najpopularniejszych orzechów. Mogą stanowić przekąskę samą w sobie, ale też są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, pralinek czy sałatek. Migdały są również używane do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki lub pasty - znanej również jako marcepan.

Orzechy te są bardzo odżywcze i bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy i minerały.

Migdały – skład

Powszechnie wiadomo, że orzechy są kaloryczne. Dlatego też osoby, którym zależy na utracie wagi, omijają je szerokim łukiem. To duży błąd, ponieważ jedzone z umiarem nie wpłyną niekorzystnie na figurę. Będą natomiast doskonałym i wartościowym dodatkiem, który może uchronić nas przed różnymi niedoborami.

Garść migdałów (około 28 g) zawiera:
Błonnik 3,5 g
Białko 6 g
Tłuszcz 14 g (9 g z nich jest jednonienasyconych)
Witamina E 37 proc. dziennego zapotrzebowania
Mangan 32 proc. dziennego zapotrzebowania
Magnez 20 proc. dziennego zapotrzebowania

Migdały zawierają też sporą ilość miedzi, witaminy B2 (ryboflawiny) i fosforu. Wszystko to znajduje się w małej garstce, która dostarcza tylko 161 kalorii. Niewiele osób ma jednak świadomość, że migdały są cennym źródłem przeciwutleniaczy.

Migdały – właściwości prozdrowotne

  • W brązowej skórce migdałów znajdziemy całe mnóstwo antyoksydantów, dlatego też lepiej nie wybierać białych, obranych (blanszowanych) orzechów. Antyoksydanty pomagają chronią nas przed stresem oksydacyjnym, który może uszkadzać cząsteczki w komórkach i przyczyniać się do stanu zapalnego, starzenia się i chorób takich jak rak. Migdały są jednymi z najlepszych źródeł witaminy E – bardzo silnego przeciwutleniacza. Witamina E pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Doskonale wpływa na skórę. To mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia.
  • Orzechy mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białka i błonnik. To sprawia, że ​​są idealnym dodatkiem do diety dla osób chorych na cukrzycę. Ponadto zawierają też sporo magnezu, który zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego, pomaga przyswajać wapń w kościach i odgrywa rolę w aktywacji witaminy D w nerkach. Wapń i magnez są ważne dla utrzymania zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie, łagodzi niepokój i zmniejsza uczucie stresu, sprzyja więc zachowaniu dobrego zdrowia psychicznego, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Bez magnezu wysokie spożycie wapnia może zwiększać ryzyko zwapnienia tętnic i chorób sercowo-naczyniowych, a także kamieni nerkowych. Magnez jest niezbędny do utrzymania zdrowia mięśni, w tym serca, oraz do przekazywania sygnałów elektrycznych w ciele.
  • Regularne spożywanie migdałów może prowadzić do łagodnej redukcji "złego" cholesterolu LDL, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób serca. Jeśli poziom cholesterolu LDL jest zbyt wysoki, może on odkładać się na ścianach tętnic, powodując ich zwężenie, ograniczając przepływ krwi i sprzyjając powstawaniu zakrzepów. Blokujący skrzep może doprowadzić do zawału lub udaru – wszystko zależy od tego, którą tętnicę zablokuje.
  • Migdały mogą sprzyjać odchudzaniu, ponieważ zawierają mało węglowodanów, a dużo białka i błonnika. Wiadomo, że zarówno białko, jak i błonnik zwiększają poczucie pełności.

Migdały zawierają dużo zdrowych tłuszczów, błonnika, białka, magnezu i witaminy E. Pomagają zapanować nad poziomem cholesterolu, przeciwdziałają cukrzycy, otyłości i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Wszystko to sprawia, że stanowią idealną, zdrową przekąskę.

Czytaj też:
Woda kokosowa – dlaczego warto po nią sięgać