Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana?

Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana?

Dodano: 
Oliwa
Oliwa Źródło: Fotolia / Dušan Zidar
Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej właściwości naprawdę są aż tak korzystne dla naszego zdrowia czy może jest przereklamowana?

Tłuszcz w diecie jest tematem spornym, ale... tylko wśród ludzi, którzy na temat zdrowego żywienia mają niewielkie pojęcia. Eksperci są zgodni, że tłuszcz jest ważnym elementem naszej diety. Bez niego nie mogłoby odbywać się wiele, ważnych procesów, zapewniających nam sprawność, dobre samopoczucie i zdrowie. To w tłuszczu rozpuszczają się niektóre ważne witaminy.

Sięgając w sklepie po oliwę z oliwek, należy wybrać tę z oznaczeniem „extra virgin”. To właśnie ona jest w pełni wartościowa i zawiera wszystkie, prozdrowotne składniki, jak np. całą gamę przeciwutleniaczy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, zapewniają nam młody wygląd i chronią przed chorobami.

Oliwa z oliwek – właściwości prozdrowotne

  • Jest bogata w jednonasycone kwasy tłuszczowe. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycony kwas oleinowy. Uważa się, że ten kwas tłuszczowy ma wiele korzystnych skutków i nadaje się do gotowania. Ponadto w oliwie znajdziemy też kwasy omega-3 i omega-6.
  • Walczy z wolnymi rodnikami. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w przeciwutleniacze, a niektóre z nich mają silne działanie biologiczne. Na szczególną uwagę zasługuje witamina K i E. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek mogą zmniejszać uszkodzenia oksydacyjne spowodowane wolnymi rodnikami, które są uważane za wiodący czynnik rakotwórczy.
  • Zmniejsza szanse wystąpienia udaru. Kilka obszernych badań wykazuje, że ludzie spożywający oliwę z oliwek mają znacznie mniejsze ryzyko udaru mózgu. Ponadto wpływa też na cały układ krwionośny, chroniąc nas przed rozwojem chorób serca – oliwa z oliwek obniża stan zapalny, zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu, poprawia podszewkę naczyń krwionośnych i może zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wiadomo, że przewlekłe zapalenie jest wiodącym czynnikiem sprzyjającym występowaniu takich chorób jak rak, choroby serca, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, choroba Alzheimera, zapalenie stawów, a nawet otyłość. Oliwa z oliwek, dzięki swojemu unikalnemu składowi wykazuje działanie przeciwzapalne. Zawdzięcza to przede wszystkim antyoksydantom. Należą do nich kwas oleinowy, a także przeciwutleniacz oleocanthal. Co ciekawe, ma też właściwości antybakteryjne. Okazała się szczególnie skuteczna w zwalczaniu Helicobacter pylori, rodzaju bakterii, które mogą powodować wrzody żołądka i raka żołądka.

Czy oliwa z oliwek jest przereklamowana? Absolutnie nie. Jej prozdrowotne właściwości naprawdę zasługują na uwagę. Nie powinny się jej obawiać nawet osoby będące na diecie redukcyjnej. Liczne badania powiązały dietę śródziemnomorską, bogatą w oliwę z oliwek, z korzystnym wpływem na masę ciała. Z powodzeniem znajdzie zastosowanie w domowej kuchni.

Czytaj też:
9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie

Źródło: Healthline