Mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe? Czym się różnią i jak wybrać najlepsze?

Mleko migdałowe, sojowe czy ryżowe? Czym się różnią i jak wybrać najlepsze?

Dodano: 
Szklanka mleka
Szklanka mleka Źródło: Fotolia / Autor: al62
Mleka roślinne stają się coraz popularniejsze. Czasem sięgamy po nie z ciekawości, zastanawiając się, jaki mogą mieć smak. Na ogół jednak kierujemy się modą lub wskazówkami specjalistów, którzy radzą zrezygnować z mleka krowiego. Czym różnią się mleka roślinne i które wybrać?

Mleko krowie stanowi podstawę diety wielu osób. Naukowcy jednak od lat badają jego wpływ na nasze zdrowie i póki co zdania są podzielone. Jedne badania wykazują, że zwiększa ryzyko wielu chorób, inne, że je zmniejsza. Warto więc zachować ostrożność i po mleko krowie sięgać z umiarem. Na szczęście na rynku występują różne zamienniki pochodzenia roślinnego, które cieszą się coraz większą popularnością. Miłośnicy krowiego mleka, przyzwyczajeni do jego smaku mogą mieć problem ze zmianą w diecie – mleka roślinne mają bowiem specyficzny smak. Dlatego też warto spróbować kilku, by móc wybrać to, które najbardziej nam smakuje. Czym różnią się między sobą?

Mleko krowie

Mleko krowie jest bogate w wysokiej jakości białko i ważne witaminy i minerały, w tym wapń, fosfor i witaminy z grupy B. W rzeczywistości 1 szklanka (240 ml) pełnego mleka dostarcza 146 kalorii, 8 gramów tłuszczu, 8 gramów białka i 13 gramów węglowodanów. Wiele osób nie może jednak po nie sięgać, np. z powodu: alergii pokarmowych, nietolerancji laktozy, ideologii, wykluczającej produkty odzwierzęce.

Mleko pochodzenia roślinnego – rodzaje

Mleka pochodzenia roślinnego
Mleko Skład Wartości odżywcze Smak
Mleko sojowe Jest wytwarzane z soi lub izolatu białka sojowego i często zawiera środki zagęszczające i oleje roślinne w celu poprawy smaku i konsystencji.
Jedna filiżanka (240 ml) niesłodzonego mleka sojowego zawiera 80-90 kalorii, 4-4,5 gramów tłuszczu, 7-9 gramów białka i 4 gramy węglowodanów. mleko sojowe jest dobrym substytutem mleka krowiego. Zawiera podobną ilość białka, ale około połowę kalorii, tłuszczów i węglowodanów.
Zazwyczaj ma łagodny i kremowy aromat.
Mleko migdałowe Mleko migdałowe składa się z całych migdałów lub masła migdałowego i wody.
Jedna filiżanka (240 ml) niesłodzonego mleka migdałowego zawiera 30-35 kalorii, 2,5 grama tłuszczu, 1 gram białka i 1-2 gramy węglowodanów. W porównaniu do mleka krowiego zawiera mniej niż jedną czwartą kalorii i mniej niż połowę tłuszczu, ale też zawiera mniej białka i węglowodanów. Jest natomiast dobrym źródłem witaminy E.
Ma lekką konsystencję i lekko słodki, orzechowy smak.
Mleko kokosowe Mleko kokosowe powstaje z wody i białego miąższu brązowych orzechów kokosowych. Ma niską zawartość białka i węglowodanów. Około 90% kalorii pochodzących z mleka kokosowego pochodzi z tłuszczów nasyconych.
Mleko kokosowe ma kremową konsystencję i słodki, ale subtelny smak kokosowy.
Mleko owsiane Wytwarza się je z mieszanki owsa i wody, ale producenci często dodają dodatkowe składniki, takie jak gumy, oleje i sól, aby uzyskać pożądany smak i konsystencję.
Jedna filiżanka (240 ml) zawiera 140-170 kalorii, 4,5-5 gramów tłuszczu, 2,5-5 gramów białka i 19-29 gramów węglowodanów.
Mleko owsiane ma naturalnie słodki i łagodny smak.
Mleko ryżowe Wytwarza się je ze zmielonego białego lub brązowego ryżu i wody. Często zawiera środki zagęszczające w celu poprawy tekstury i smaku.
Jedna filiżanka (240 ml) mleka ryżowego zawiera 130-140 kalorii, 2-3 gramy tłuszczu, 1 gram białka i 27-38 gramów węglowodanów. Zawiera najwięcej węglowodanów. Ma też wysoki indeks glikemiczny. Jest jednak najbardziej hipoalergiczne.
Mleko ryżowe ma łagodny smak i naturalnie słodki smak, jednak lekko wodnistą konsystencję.
Mleko nerkowca Wytwarza się je z mieszaniny orzechów nerkowca lub masła z orzechów nerkowca i wody. Jedna szklanka (240 ml) niesłodzonego mleka z orzechów nerkowca zawiera zaledwie 25-50 kalorii, 2-4 gramów tłuszczu, 0-1 grama białka i 1-2 gramy węglowodanów. Podczas produkcji dochodzi do utraty błonnika, białka, witamin i minerałów.
Ma kremową konsystencję i słodki posmak.
Mleko z orzechów Makadamia Składa się głównie z wody i około 3% orzechów makadamia.
Jedna filiżanka (240 ml) zawiera 50-55 kalorii, 4,5-5 gramów tłuszczu, 1-5 gramów białka i 1 gram węglowodanów.
Ma bogatszy, gładszy i bardziej kremowy smak niż większość produktów roślinnych.

Istnieje wiele powodów, dla których możesz zrezygnować z mleka krowiego, w tym alergii, przyczyn etycznych i obaw związanych z potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia. Na szczęście na rynku nie brakuje zamienników. Ważne, by dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty jak najbardziej naturalne.

Czytaj też:
Niedobór witamin – niepokojące sygnały

Źródło: Health Line