W medycynie naturalnej czosnek znany jest od wieków. Chociaż pochodzi z Azji Środkowej, ma ponad 7000 lat historii w różnych kulturach na całym świecie. Rzymianie, Grecy, Japończycy, a nawet rdzenni Amerykanie uważali czosnek za silny środek leczniczy. Dziś wiemy, że aktywnym składnikiem czosnku jest allicyna – związek siarkoorganiczny. Czosnek nie wydziela silnego aromatu, zanim nie zostanie zmiażdżony lub pokrojony.
Związki siarki z czosnku dostają się do organizmu z przewodu pokarmowego i przemieszczają się po całym ciele, gdzie wywierają silne działanie biologiczne.
Czosnek ma niską zawartość kalorii i jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera również śladowe ilości różnych innych składników odżywczych.
Czosnek korzystnie wpływa na serce
Naukowcy po raz pierwszy zainteresowali się czosnkiem w kontekście zapobiegania chorobom układu krążenia po tym, jak odkryli, że ludzie żyjący w pobliżu Morza Śródziemnego, gdzie czosnek jest podstawowym elementem diety, mają znacznie niższy wskaźnik zgonów z powodu chorób układu krążenia niż w innych krajach. Powszechnie wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest powiązana z rzadszym występowaniem wielu chorób. Związki siarki organicznej w czosnku pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym dzięki ich sprawdzonym środkom przeciw krzepnięciu, które zasadniczo hamują agregację płytek i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Czosnek pomaga również obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i stymuluje krążenie krwi, a wszystko to pomaga zapobiegać zawałom i udarom mózgu.
Czytaj też:
Dlaczego warto codziennie jeść jednego banana?
Czosnek – inne właściwości prozdrowotne
-
Badania wykazały, że suplementy z czosnkiem pomagają zapobiegać i zmniejszać nasilenie powszechnych chorób, takich jak grypa i przeziębienie. To dlatego, że wzmacniają działanie układu odpornościowego. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne sprawiają, że jest on silnym środkiem do leczenia infekcji.
-
Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy obronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Regularne spożywanie czosnku może więc zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera czy demencji, a także chronić przed nowotworami.
-
Wykazano, że przy wysokich dawkach związki siarki w czosnku chronią przed uszkodzeniem narządów w wyniku toksyczności metali ciężkich.
Ponieważ czosnek ma pozytywny wpływ na większość przyczyn przewlekłych chorób cywilizacyjnych, jego spożywanie lub suplementowanie może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Czosnek jest niezwykle smaczny i bardzo łatwo można go włączyć do codziennej diety. Można go używać w pikantnych potrawach, zupach, sosach, dressingach i wielu innych.