10 ziół i przypraw, które ułatwiają odchudzanie pozytywnie wpływają na zdrowie

10 ziół i przypraw, które ułatwiają odchudzanie pozytywnie wpływają na zdrowie

Dodano: 
Przyprawy
Przyprawy / Źródło: Pixabay / Mareefe
Zioła i przyprawy są rewelacyjne nie tylko dlatego, że nadają smak potrawom. Niektóre z nich potrafią regulować poziom glukozy we krwi, usprawniają metabolizm tłuszczów lub tłumią apetyt. Włączenie ich do diety to prosty sposób zapanowania nad masą ciała.

Naukowcy od lat apelują, by ograniczyć spożycie soli. Jej nadmiar w diecie prowadzi do nadciśnienia tętniczego, problemów z układem sercowo-naczyniowym. Ponadto sprzyja tyciu i zatrzymywaniu się wody w organizmie. Niestety większość z nas nie potrafi rozstać się z solą. Wydaje nam się, że to właśnie sól nadaje potrawom smak i bez niej żadna potrawa nie ma prawa wyjść.

Najprostszym sposobem na ograniczenie soli w codziennej diecie jest... znalezienie zamiennika. Wiele popularnych ziół i przypraw potrafi wzbogacić smak potraw, dzięki czemu można zrezygnować z soli. Wystarczy raz spróbować, by pokochać zioła i przyprawy.

Czytaj także:
Tych produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć

Zioła i przyprawy na odchudzanie

Co ciekawe, niektóre zioła i przyprawy pozytywnie wpływają na metabolizm, regulują poziom cukru i insuliny, a nawet mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Są też takie, które wspomagają spalanie tłuszczu w procesie termogenezy, tłumią apetyt i pozwalają zwalczyć ochotę na podjadanie.

Oto przegląd 10 ziół i przypraw, które warto włączyć do codziennej diety:

Kminek
Poprawia regulować apetyt, szczególnie w połączeniu z innymi przyprawami. Nadaje potrawie wyjątkowy smak, dzięki czemu wspomaga ograniczenie soli w diecie. Wiadomo, że jej nadmiar sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie i utrudnia odchudzanie.

Mięta
Mięta jest wyjątkowo orzeźwiająca, a dzięki temu potrafi stłumić apetyt. Ponadto niektóre badania wykazały, że już samo wdychanie zapachu mięty ułatwia panowanie nad głodem czy chęcią podjadania.

Czosnek
Dodanie czosnku do żywności w postaci świeżej lub sproszkowanej może pomóc w bardziej wydajnym metabolizowaniu węglowodanów i tłuszczów. Badanie opublikowane w magazynie „Gastroenterology” wykazało, że że spożywanie dużej ilości czosnku, cebuli, szczypiorku i porów znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Kardamon
Badania na szczurach wykazały, że kardamon może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi i regulacji insuliny, a także w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

Natka pietruszki
Pietruszka od wieków jest używana do odtruwania wątroby i nerek poprzez jej właściwości moczopędne. Poprawia także trawienie, aby przyspieszyć usuwanie toksycznych odpadów z organizmu. Ponieważ toksyny są często przechowywane w komórkach tłuszczowych, gdzie zakłócają działanie hormonów, jedzenie pietruszki może ułatwić utratę wagi, pomagając prawidłowo funkcjonować komórkom tłuszczowym.

Oste papryczki
Pieprz kajeński podnosi nieco temperaturę ciała i może sprzyjać szybszemu spalaniu kalorii, co przekłada się na utratę masy ciała. Wykazuje działanie bakteriobójcze, dzięki czemu może zmniejszyć objawy, towarzyszące niektórym zatruciom pokarmowym. Ponadto pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Pieprz
Wykazano, że substancja zawarta w czarnym pieprzu, która nadaje mu pieprzowy posmak, zwany piperyną, pomaga ciału spalać więcej kalorii w procesie termogenezy.

Zielona herbata
Zielona herbata ma wiele zalet zdrowotnych. Oprócz zapobiegania rakowi i cukrzycy, zielona herbata może również przyspieszyć metabolizm i pomóc w zrzuceniu wagi.

Imbir
Świeży lub sproszkowany imbir może pomóc zmniejszyć apetyt, a co za tym idzie - ograniczyć spożycie kalorii w ciągu dnia. Przewlekłe zapalenie jest związane z chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, artretyzmem, chorobą Alzheimera, chorobami płuc i chorobami autoimmunologicznymi. Napar z imbiru pozytywnie wpływa też na układ odpornościowy, łagodzi nudności.

Kurkuma
Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę w przypadku wielu schorzeń. Należą do nich przewlekły ból i stan zapalny. Kurkuma pomaga zmniejszyć stan zapalny, którego wysoki poziom może być istotną przyczyną otyłości i trudności z utratą wagi.
Czytaj także:
Próbujesz jeść zdrowiej? Zacznij posiłek od kalorycznego deseru

/ Źródło: Daily Health Post/ Natural Health 365/Health Line/Medical News Today

Czytaj także

 0