Ty też wyrzucasz łupiny od cebuli? Więcej tego nie zrobisz

Ty też wyrzucasz łupiny od cebuli? Więcej tego nie zrobisz

Dodano: 
Cebule
Cebule / Źródło: Pixabay / matthiasboeckel
„Zero waste” to stosunkowo nowy trend, zakładający unikanie marnowania żywności. Ekologiczny styl życia staje się coraz popularniejszy, a niektóre triki i możliwości zastosowania pewnych, kuchennych odpadków zyskują rzesze nowych fanów. Dowiedz się, jak można wykorzystać łupiny od cebuli, które na ogół trafiają do kosza.

Filozofia „zero waste” jest jednym z najlepszych trendów ostatnich lat. Światowe organizacje, dbające o środowisko naturalne od lat apeluje o redukcję odpadów. Powoli zaczynamy rozumieć, jak ważny jest recykling, sortowanie śmieci, unikanie plastiku i jednorazowych opakowań, słomek i talerzyków. Odpady te, jeśli nie zostaną odpowiednio przetworzone, będą zalegały przez wiele lat. Innym typem odpadów, choć nie tak trwałymi, są resztki żywności. Większość z nas marnuje w ciągu roku kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt kilogramów jedzenia, które można wykorzystać lub które nie zostały wykorzystane przed terminem przydatności do spożycia.

Pierwszym krokiem do ograniczenia ilości wyrzucanego jedzenia jest rozsądne robienie zakupów. Należy kupować tyle, ile faktycznie zjemy. Kolejną kwestią jest wykorzystywanie produktów, które na ogół traktuje się jak odpadki. W ostatnich latach powstało wiele poradników, dotyczących tego, jak wykorzystać czerstwy chleb czy obierki warzyw. Warto o tym wiedzieć, ponieważ te praktyczne porady pozwalają nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale przede wszystkim zredukować ilość śmieci.

Cudowne właściwości łupin od cebuli

Jednym z najczęstszych, kuchennych odpadków są łupiny od cebuli. Te cienkie, kruche łupiny mogą wydawać się zbędne. Na ogół zależy nam przecież na użyciu do gotowania jędrnej, soczystej i aromatycznej cebuli. Zdejmujemy więc jej zewnętrzne warstwy i wyrzucamy je. To błąd, ponieważ można z powodzeniem skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Łupiny od cebuli są dobrym źródłem kwercetyny – naturalnego antyoksydantu. Powszechnie wiadomo, że przeciwutleniacze niwelują stres oksydacyjny, walczą z wolnymi rodnikami, spowalniając w ten sposób procesy starzenia i zapobiegając występowaniu poważnych chorób, w tym nowotworów. Ponadto kwercetyna działa antyhistaminowo, przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie.

Czytaj także:
Ile kalorii ma cebula? Więcej niż bakłażan

Nietypowe zastosowanie łupin od cebuli

Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości łupin od cebuli, warto przygotować z nich prozdrowotny napar. Wystarczy gotować je w wodzie około 15-20 minut, następnie odstawić do przestygnięcia i przecedzić. Tak przygotowany napój warto popijać w ciągu dnia. Zapach nie powinien być tam intensywny, jak w przypadku świeżej cebuli.

Dużym zaskoczeniem może być też fakt, że pokruszone łupiny po cebuli można dodać np. do zupy. Skórki cebuli są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Używanie ich podczas gotowania wzmacnia smak i kolor potrawy.

Gotowane łupiny po cebuli można też wykorzystać do barwienia tkanin lub włóczki. Co więcej, taka płukanka może pomóc pozbyć się siwizny, zastępując ją naturalnym brązem.

Czytaj także:
Nie wylewaj wody po gotowaniu makaronu! Można ją sprytnie wykorzystać

Czytaj także

 0