Niskokaloryczna i smaczna sałatka ze szpinakiem, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi

Niskokaloryczna i smaczna sałatka ze szpinakiem, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi

Dodano: 
Szpinak
Szpinak Źródło: Fotolia / Daniel Vincek
Szpinak da się lubić. Trzeba tylko wiedzieć, jak odpowiednio go przyrządzić lub z czym połączyć. Stanowi doskonałą bazę wielu sałatek. Szukasz szybkiego i prostego przepisu?

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

  • 6 filiżanek liści szpinaku
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie:

  • Połącz wszystkie składniki, z wyjątkiem czerwonej cebuli i szpinaku w dużej misce, dobrze mieszając trzepaczką.
  • Dodaj szpinak i czerwoną cebulę.

Opcjonalnie do sałatki można też dodać kilka posiekanych migdałów lub pestki dyni.

Dlaczego warto jeść szpinak?

Każdy z nas słyszał, że szpinak jest bogaty w żelazo. To jednak nie wszystko, co w nim znajdziemy. Jedna filiżanka surowego szpinaku zawiera 7 kalorii, niecały gram białka i 30 mg wapnia. Ponadto w szpinaku znajdziemy też magnez, potas, witaminę A, mnóstwo kwasu foliowego, witaminę K, błonnik, fosfor i tiaminę.

Szpinak zawiera przeciwutleniacz kwas alfa-liponowy (ALA), który obniża poziom glukozy i zwiększa wrażliwość na insulinę. Jest też doskonałym źródłem dwóch innych antyoksydantów – chlorofilu i beta-karotenu. Oba skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, redukują stres oksydacyjny i spowalniają procesy starzenia się.

Czytaj też:
Co jeść na wiosnę?

Źródło: Daily Health Post