Cudowne właściwości batatów. Od teraz będziesz je kupować regularnie

Cudowne właściwości batatów. Od teraz będziesz je kupować regularnie

Batat
BatatŹródło:Shutterstock / KarepaStock
Dodano: 
Bataty nazywane są także słodkimi ziemniakami i to nie bez powodu – rzeczywiście są słodsze od tradycyjnych kartofli. Niektórzy jednak omijają je szerokim łukiem, w obawie przed ich smakiem. Zupełnie niepotrzebnie. Warto włączyć te warzywa do codziennej diety, ponieważ są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Bataty dopiero dawno podbiły serca Polaków. Głównie miłośników dań jarskich. To fakt – słodkie ziemniaki w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej królują od dawna. Miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni, bazującej na kartoflach i schabowym, mogą omijać bataty szerokim łukiem. To duży błąd. Te czerwono-pomarańczowe warzywa są pełne drogocennych składników odżywczych. Chcesz spróbować? Na pierwszy ogień weź frytki – te z batatów smakują naprawdę obłędnie.

Bataty – właściwości odżywcze

W 100g batatów znajduje się 86 kalorii. W ponad 70 proc. składają się one z wody. Znajdziemy w nich 1,6g białka, 20g węglowodanów, 4,2g cukru, 3g błonnika i śladowe ilości tłuszczu.

Słodkie ziemniaki mają średni do wysokiego indeks glikemiczny, wahający się od 44–96. Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po posiłku. Osoby chore na cukrzycę powinny więc unikać jedzenia batatów.

Słodkie ziemniaki składają się głównie z węglowodanów. Większość węglowodanów pochodzi ze skrobi, a reszta z błonnika. To warzywo korzeniowe jest również stosunkowo ubogie w białko.

Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C i potasu. Bataty zawierają także kwas chlorogenowy i antocyjany.

Ze względu na dużą zawartość szczawianów, osoby zmagające się z kamicą nerkową powinny ograniczać spożycie batatów.

Właściwości prozdrowotne słodkich ziemniaków

Są doskonałym źródłem witaminy A. Niedobór może powodować zarówno tymczasowe, jak i trwałe uszkodzenie oczu, a nawet prowadzić do ślepoty. Może także tłumić funkcje odpornościowe i zwiększać śmiertelność, zwłaszcza wśród dzieci i kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Uszkodzenia oksydacyjne komórek są często związane ze zwiększonym ryzykiem raka, które występuje, gdy komórki dzielą się w sposób niekontrolowany. Beta-karoten jest idealnym przykładem silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki.

Bataty w codziennej diecie

Słodkie ziemniaki są odżywcze, bogate w błonnik, bardzo sycące i smaczne. Są prawdopodobnie zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. Mają niższy indeks glikemiczny, więcej błonnika i duże ilości beta-karotenu. Można je jeść gotowane, pieczone, gotowane na parze lub smażone. Bataty są zazwyczaj pomarańczowe, ale występują także w innych kolorach, takich jak biały, czerwony, różowy, fioletowy, żółty i fioletowy. Nawet jeśli nie trafiają w nasz kulinarny gust, warto włączyć je do diety w ramach urozmaicenia. Szczególnie, jeśli mamy w domu dzieci – takie żywe kolory powinny zachęcić je do jedzenia.

Czytaj też:
Dlaczego warto jeść kefir? 5 rewelacyjnych właściwości