Gratka dla wszystkich wielbicieli bobu. Przepis na pyszny hummus

Gratka dla wszystkich wielbicieli bobu. Przepis na pyszny hummus

Dodano: 
Bób
Bób
Za kilogram bobu aktualnie zapłacimy już tylko około 10 zł. To moment, w którym warzywo to jest najtańsze. Miłośnicy bobu potrafią sięgać po niego dzień w dzień aż do sierpnia. Każdy z nich ma swój ulubiony sposób przyrządzania przekąski. A może choć raz warto zaszaleć? Sprawdź, jak przygotować hummus z bobu.

Bób jest doskonałym źródłem białka, dlatego może być z powodzeniem stosowany przy diecie wysokobiałkowej. Może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Warzywo to jest także bogate w kwas foliowy i już 100 g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dlatego też po bób mogą sięgać kobiety w ciąży pod warunkiem, że nie zmagają się z cukrzycą ciążową. Ze względu na dużą zawartość potasu i niewielką sodu, bób korzystnie wpływa na układ krwionośny, regulując ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Znajdziemy w nim także witaminę B, która usprawnia układ nerwowy.

Należy pamiętać, że bób powoduje wzdęcia, więc nie jest wskazany w przypadku osób cierpiących na różne problemy gastryczne. Powinny z niego zrezygnować także osoby chore na dnę moczanową.

W 100g bobu znajdziemy około 88 kalorii. Szklanka ugotowanego przysmaku to niecałe 200 kalorii.

Przepis na hummus z bobu

Do przygotowania apetycznej pasty potrzebujesz:

  • ugotowanego bobu,
  • podsmażonej cebuli,
  • czosnku,
  • oliwy z oliwek,
  • jogurtu naturalnego, soku z cytryny,
  • płatków chili,
  • soli i pieprzu do smaku.