Bób jest doskonałym źródłem białka, dlatego może być z powodzeniem stosowany przy diecie wysokobiałkowej. Może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Warzywo to jest także bogate w kwas foliowy i już 100 g zapewnia dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dlatego też po bób mogą sięgać kobiety w ciąży pod warunkiem, że nie zmagają się z cukrzycą ciążową. Ze względu na dużą zawartość potasu i niewielką sodu, bób korzystnie wpływa na układ krwionośny, regulując ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Znajdziemy w nim także witaminę B, która usprawnia układ nerwowy.
Należy pamiętać, że bób powoduje wzdęcia, więc nie jest wskazany w przypadku osób cierpiących na różne problemy gastryczne. Powinny z niego zrezygnować także osoby chore na dnę moczanową.
W 100g bobu znajdziemy około 88 kalorii. Szklanka ugotowanego przysmaku to niecałe 200 kalorii.
Przepis na hummus z bobu
Do przygotowania apetycznej pasty potrzebujesz:
-
ugotowanego bobu,
-
podsmażonej cebuli,
-
czosnku,
-
oliwy z oliwek,
-
jogurtu naturalnego, soku z cytryny,
-
płatków chili,
-
soli i pieprzu do smaku.