Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić

Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić

Dodano: 1
Grzyby
Grzyby / Źródło: Pexels / Valeria Boltneva
Grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Chętnie sięgamy po nie w sezonie na grzyby leśne i delektujemy się ich smakiem, przygotowując aromatyczne potrawki, sosy, zapiekanki oraz zupy. Jak jeść grzyby, aby sobie nie zaszkodzić?

Czy grzyby są ciężkostrawne? Niestety tak i właśnie dlatego po ich nadmiernym spożyciu możemy odczuwać dość nieprzyjemne dolegliwości trawienne np. ból brzucha i wzdęcia. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieją skuteczne sposoby na zapobieganie wystąpieniu kłopotów żołądkowych po spożyciu grzybów, które warto znać i zacząć stosować w swojej kuchni.

Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby nie mają szczególnych wartości odżywczych, bo w większości składają się z wody. Duża zawartość związków chitynowych, które znajdują się w ścianach komórkowych grzybów, utrudnia ich trawienie, a więc też przyswajanie zawartych w grzybach mikro i makroelementów. Co więcej, nasze rodzime grzyby nie cechują szczególne właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze, jednak istnieją azjatyckie gatunki grzybów, które faktycznie uważane są za wyjątkowo zdrowe.

Wartości odżywcze grzybów

Grzyby w większości składają się z wody i są niskokaloryczne; zawierają też sporo białka, które sprawia, że czasami nazywane są „leśnym mięsem”, jednak warto pamiętać, że obecne w nich białko nie jest białkiem pełnowartościowym i nie ma takich samych wartości odżywczych, jak białko zwierzęce.

W grzybach występują też aminokwasy, witaminy oraz minerały, ale najwięcej znajdziemy ich w świeżych grzybach. W czasie obróbki termicznej ilość witamin w grzybach ulega znacznemu obniżeniu.

Jedni twierdzą, że grzyby są zdrowe, inny, że wręcz przeciwnie, ale zawsze trzeba pamiętać o jednym – jeżeli się na nich nie znamy, nigdy nie powinniśmy ich zbierać, bo grozi to poważnymi zatruciami, uszkodzeniem wątroby oraz śmiercią!

Potrawy z grzybów – z czym łączyć grzyby?

Aby grzyby nam nie zaszkodziły, powinny zostać poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować, udusić lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Warto jednak pamiętać, aby w przypadku smażenia grzybów, nigdy nie kłaść ich na chłody tłuszcz, bo „wypiją” jego duże ilości i znacząco zwiększą swoją kaloryczność.

Jeżeli chcemy, by grzyby były łatwiej strawne i nie powodowały problemów trawiennych, trzeba pamiętać o:

  • unikaniu łączenia grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami spożywczymi np. smażonym mięsem, kapustą, grochem i fasolą,
  • unikaniem przygotowywania z grzybów zawiesistych sposób, które zagęszczane są mąką, śmietaną lub zasmażką,
  • smażeniu grzybów na niewielkiej ilości tłuszczu,
  • dodawaniu do potraw z grzybami ułatwiających trawienie ziół np. tymianku, majeranku oraz rozmarynu,
  • unikaniu codziennego jedzenia grzybów marynowanych.

Uważa się, że grzyby leśne są bardziej ciężkostrawne od grzybów hodowlanych. W rzeczywistości może tak być, jednak różnica jest przede wszystkim widoczna w procentowej zawartości szkodliwych związków np. metali ciężkich, które mogą występować w znacznych ilościach w grzybach zbieranych przy ruchliwych drogach, autostradach oraz na terenach skażonych nie tylko spalinami, ale także różnymi innymi zanieczyszczeniami, które grzyby pochłaniają z gleby i wody.

Aby móc cieszyć się dobrym samopoczuciem po spożyciu grzybów trzeba spożywać je z umiarem, który jest też wskazany w przypadku spożywania jakichkolwiek innych pokarmów. Grzybów nie należy podawać niemowlętom oraz dzieciom przynajmniej do 3. roku życia; nie powinny ich jeść także osoby z wrażliwym żołądkiem oraz nawracającymi problemami gastrycznymi.

W przypadku samodzielnego zbierania grzybów oraz kupowania ich od przydrożnych sprzedawców należy dokładnie sprawdzić, czy nadają się one do spożycia – niektóre gatunki grzybów trujących mogą do złudzenia przypominać grzyby jadalne np. kanie. Pamiętajmy o tym, bo co roku zdarzają się tragiczne wypadki i przynajmniej kilku „grzybiarzy” staje się ofiarą swojej niewiedzy oraz przekonania, że doskonale znają się na grzybach i wiedzą, które z nich można bezpiecznie jeść.

Czytaj także:
Sezon na kurki w pełni! Dlaczego warto po nie sięgać?

Czytaj także

 1
  • Michał IP
    Zadziwia mnie fakt, że Wprost pozwala na publikację takiego potworka zarówno w formie, jak i w treści.
    "...trzeba pamiętać o:
    unikaniem przygotowywania z grzybów zawiesistych sposób, które zagęszczane są mąką, śmietaną lub zasmażką,". Rozumiem, że polski język, trudna język, ale czy nikt tego naprawdę nie czyta przed publikacją?
    "Jedni twierdzą, że grzyby są zdrowe, inny, że wręcz przeciwnie" - czy chcąc pozostać merytorycznym opieramy się o opinie, czy weryfikujemy fakty?
    Bardzo słabo.
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0