Przyrządzasz na obiad kurczaka? Nie popełniaj tych błędów! Możesz się zatruć

Przyrządzasz na obiad kurczaka? Nie popełniaj tych błędów! Możesz się zatruć

Dodano: 
Kurczak, drób, zdj. ilustracyjne
Kurczak, drób, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / juefraphoto
Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych przez nas mięs. Kupujemy go w całości lub w częściach. Dzieci zdecydowanie najbardziej przepadają za mięsem z piersi. To chude mięso często stanowi podstawowe źródło białka w przypadku osób odchudzających się. Jak bezpiecznie przyrządzać kurczaka, żeby się nie zatruć?

O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka? Niewłaściwe obchodzenie się z surowym mięsem drobiowym może doprowadzić do poważnego zatrucia. Warto więc pamiętać o podstawowych zasadach, na przykład o tym, żeby do krojenia mięsa używać osobnej, gładkiej deski.

Jak przyrządzać mięso z kurczaka? Podstawowe zasady

  • Zawsze kupuj mięso w dobrych sklepach. Źle przechowywane może być skażone bakteriami. Można trafić nawet ma szczepy oporne na antybiotyki.
  • Najlepiej wybierać mięso z ekologicznych hodowli. Chociaż będzie droższe, nie znajdziesz w nim chemicznych dodatków.
  • Zadbaj o to, by mięso było dobrze wysmażone/upieczone. Jedzenie surowego mięsa z kurczaka może doprowadzić do zakażenia bakterią Campylobacter sp.
  • Do krojenia mięsa zawsze używaj osobnej deski, najlepiej o gładkiej powierzchni, ponieważ łatwiej dokładnie ją umyć. Bakterie, które mogą osadzać się w szczelinach i pęknięciach deski, po niewłaściwym myciu mogą później znaleźć się na innym kawałku mięsa, warzywach, serach – jeśli używamy jednej deski do wszystkiego.
  • Jeśli przechowujesz surowe mięso w woreczku (np. w marynacie), wyrzuć go po użyciu.
  • Nie przechowuj w lodówce surowego kurczaka dłużej niż 2 dni.
  • Nie myj kurczaka przed przystąpieniem do krojenia, natomiast zawsze pamiętaj o umyciu rąk po zakończeniu obróbki surowego mięsa.

Czytaj także:
7 objawów świadczących o tym, że to nie jest „zwykły” ból brzucha

Czytaj także

 0