Dieta wegańska – godna pochwały, ale niesie pewne niebezpieczeństwa

Dieta wegańska – godna pochwały, ale niesie pewne niebezpieczeństwa

Dodano: 
Sałatka
Sałatka Źródło: Pexels / rawpixel.com
Dieta oparta na warzywach jest ogólnie uważana za zdrową, jednak całkowita eliminacja produktów odzwierzęcych może mieć niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. Mowa nie tyle o mięsie, co o jajach – źródle choliny, niezwykle istotnego składnika odżywczego.

Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ale ilość wytwarzana przez wątrobę nie wystarcza, aby sprostać wymaganiom ludzkiego organizmu.

Cholina ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu, szczególnie podczas rozwoju płodu. Wpływa również na funkcjonowanie wątroby, z niedoborami związanymi z nieprawidłowościami w metabolizmie tłuszczów we krwi, a także nadmiernym uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki Problem w tym, że najlepszym źródłem choliny są produkty pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności jajka. O tym, jak niebezpieczny może być jej niedobór i jakie zagrożenia dla zdrowia niesie źle zbilansowana dieta, mówi na łamach prestiżowego magazynu BMJ Nutrition, Prevention & Healthdr Emma Derbyshire z Nutritional Insight, firmy konsultingowej specjalizującej się w żywieniu i naukach biomedycznych.

Niedobór choliny szkodliwy dla zdrowia

„Jeśli choliny nie uzyskuje się w poziomach potrzebnych ze źródeł dietetycznych jako takich, konieczne będą strategie suplementacji, szczególnie w odniesieniu do kluczowych etapów cyklu życia, takich jak ciąża, kiedy spożycie choliny ma kluczowe znaczenie dla rozwoju niemowląt” – tłumaczy ekspertka.

Mózg i układ nerwowy wykorzystują cholinę do regulacji funkcji, które obejmują pamięć, nastrój i kontrolę mięśni. Cholina jest również potrzebna do tworzenia błon otaczających komórki twojego ciała. Chociaż ciało produkuje cholinę w wątrobie, większość potrzebnej jej choliny pochodzi z pożywienia, po które sięgamy. Składnik ten jest także niezwykle istotny w przypadku kobiet ciężarnych, ponieważ bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego. Niedobory mogą mieć wpływ na rozwój poznawczy dzieci po ich urodzeniu. Istnieje obawa, że ​​niedostarczenie kluczowych składników odżywczych, takich jak cholina, w tym krytycznym okresie rozwoju mózgu może spowodować dożywotni deficyt funkcji mózgu pomimo późniejszego uzupełniania się składników odżywczych.

Czytaj też:
Ile kalorii ma jajko?

Źródło: Science daily