Kluczowy składnik odżywczy, którego prawdopodobnie masz niedobór

Kluczowy składnik odżywczy, którego prawdopodobnie masz niedobór

Dodano: 
Jajka, zdjęcie ilustracyjne
Jajka, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / fot. katekrsk
Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym znajdującym się w jajach, mięsie i produktach mlecznych. Oczywiście na niedobór najbardziej narażeni są weganie, którzy eliminują wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czy inni też mają powody do niepokoju? Niestety tak.

Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym występującym w wielu produktach spożywczych. Mózg i układ nerwowy wykorzystują go do regulacji funkcji, które obejmują pamięć, nastrój i kontrolę mięśni. Cholina jest również potrzebna do tworzenia błon otaczających komórki twojego ciała. Chociaż ciało produkuje cholinę w wątrobie, większość potrzebnej jej choliny pochodzi z pożywienia, po które sięgamy. Na jej niedobór najbardziej narażeni są więc weganie, którzy eliminują produkty odzwierzęce z diety.

Zapotrzebowanie na cholinę

Jedno duże jajko może zapewnić 25 procent dziennego zapotrzebowania kobiety na cholinę i ponad połowę choliny potrzebnej dzieciom w wieku od 4 do 8 lat. Składnik ten jest także niezwykle istotny w przypadku kobiet ciężarnych, ponieważ bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego. Niedobory mogą mieć wpływ na rozwój poznawczy dzieci po ich urodzeniu. Istnieje obawa, że ​​niedostarczenie kluczowych składników odżywczych, takich jak cholina, w tym krytycznym okresie rozwoju mózgu może spowodować dożywotni deficyt funkcji mózgupomimo późniejszego uzupełniania się składników odżywczych.

Cholina chroni przed związanym z wiekiem pogorszeniem funkcji poznawczych. Wystarczająca ilość choliny w mózgu zachowa neurony, rozmiar mózgu i sieci neuronowe, aby zapobiec utracie pamięci. Jednym z powodów jest to, że cholina jest prekursorem źródła neuroprzekaźnika acetylocholiny. Ten neuroprzekaźnik odpowiada za utrzymanie neuronów w niektórych sieciach neuronowych mózgu.

Wszystkiemu winny strach przed złych cholesterolem?

Naukowcy podejrzewają, że powszechny niedobór choliny może wynikać z lęku przed złym cholesterolem, na co w latach 70. kładła nacisk American Heart Association. Ta rada drastycznie zmniejszyła spożycie choliny, ponieważ pokarmy, których ludzie unikali, aby obniżyć poziom cholesterolu, były również najlepszymi źródłami tego kluczowego składnika odżywczego: jaja, nabiał i mięso. Dzisiaj naukowcy próbują wymazać zły PR jajek. Jajka, obok zdrowego mięsa i niektórych produktów mlecznych, nie są już postrzegane jako zwiastun gwałtownego wzrostu cholesterolu.

Cholina nie jest powszechnym składnikiem większości preparatów witamin dla niemowląt, chociaż jest składnikiem niektórych witamin pediatrycznych i prenatalnych.

Czytaj także:
Witamina D a metabolizm. Jej niedobór sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej?

Źródło: Healthline

Czytaj także

 0