Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na śniadanie

Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na śniadanie

Dodano: 
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie Źródło:Unsplash / Brooke Lark
Ponieważ śniadanie jest pierwszym posiłkiem, jaki dostarczasz swojemu ciału na początku każdego dnia, ważne jest, aby jeść pokarmy pełne wartości odżywczych i łatwo przyswajalne. a ponadto zapewniające uczucie sytości i energię na długo. Które się do nich nie zaliczają?

Czytaj też:
Drugie śniadanie – istotny element dnia. Jak sprawić, by było smaczne i zdrowe?
Pomidory
Przyznaj, nie spodziewałeś się tej pozycji w tym zestawieniu. Jeśli masz skłonność do zgagi, refluksu lub wrzodów żołądka, lepiej dla ciebie, jeżeli zechcesz pominąć spożycie kwaśnych pomidorów z samego rana. Pomidory są niezwykle wartościowe pod względem odżywczym i stanowią doskonały dodatek do śniadania, ale nie należy ich jeść samodzielnie. Zamiast tego połóż je na kromce chleba na zakwasie lub skomponuj z nich salsę i podawaj z jajecznicą.

Kawa i herbata
Kawa i herbata mogą poprawić twój nastrój i dodać energii, ale śniadanie z kofeiny? To nie jest dobrym pomysłem. Napoje na bazie tego składnika w istocie działają jako środek moczopędny, który spowoduje, że poczujesz się odwodniony, a w konsekwencji... ponownie ospały. Kofeina może również zwiększać uczucie lęku, podnosić ciśnienie krwi i powodować wahania nastroju. Ponadto kawa jest kwaśna i może pogorszyć objawy refluksu, wrzodów, a także pogłębić inne problemy trawienne. Jednak nie musisz całkowicie rezygnować z kawy i herbaty, po prostu wypij swoje ulubione napoje PO obfitym śniadaniu, zamiast przed.

Słodkie płatki śniadaniowe
Większość płatków z zasady przeznaczonych dla dzieci zawiera więcej cukru niż słodycze i różnorakie desery. Zawierają także pszenicę wzbogaconą syntetycznymi witaminami i minerałami, a także sztuczne dodatki smakowe, barwniki i słodziki, takie jak aspartam i sukraloza. Te płatki powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, jednak po takim śniadaniu poziom energii w ciągu dnia równie gwałtownie spadnie. Z czasem wybór takich opcji przyczynia się do oporności na insulinę.

Słodkie bułeczki
Rogaliki, drożdżówki i maślane bułeczki są pyszne, ale najlepiej nie jeść ich regularnie, a zwłaszcza nie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Są nie tylko pełne masła (lub raczej aromatów i szkodliwej margaryny pełnej tłuszczów trans), ale zazwyczaj również cukru i drożdży. Zatem mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój grzybów takich jak Candida. Zamień słodkie pieczywo na pełnoziarniste. Jeżeli brakuje ci słodkiego elementu w śniadaniu, posmaruj je masłem orzechowym. Nie jest dosładzane, ale genialnie gasi pragnienie na słodycze.

Napoje gazowane
Spieszysz się do pracy, więc sięgasz po pierwszą z brzegu butelkę... a nie, to piwo. Sięgasz po kolejną. Napój gazowany na bazie kwasu ortofosforowego? Może być! Otóż nie. Nie jest tajemnicą, że napoje gazowane są dalekie od zdrowej żywności. Zawierają nie tylko absurdalnie duże ilości cukru, ale są też pełne sztucznych środków aromatyzujących, a także barwników i konserwantów. Taki napój nigdy nie jest dobrym pomysłem, ale rano jest szczególnie złym.
Czytaj też:
Dodanie tych smacznych produktów do porannej owsianki sprzyja utracie wagi

Źródło: dailyhealthpost.com