W kuchni „Dzień Dobry TVN” Szymon Czerwiński gotował bulion warzywny będący podstawą wielu zup, m.in. zupy porowej, dyniowej i kremu z buraka. Jakie sekrety zdradził szef kuchni? Obejrzyj materiał wideo:
Jak przyrządzić warzywny bulion?
Sekretem bulionu szefa kuchni jest opalana cebula. Choć sam robi to przy pomocy palnika, podkreśla, że to samo można zrobić na patelni. Chodzi bowiem o to, by skarmelizować cebulę. W skład bulionu wchodzi:
-
marchewka,
-
pietruszka,
-
papryka,
-
por,
-
natka pietruszki,
-
lubczyk,
-
liście pora,
-
czarnuszka,
- czosnek.
Jak podkreśla ekspert, bulion należy gotować na wolnym ogniu aż dwie godziny, by wydobyć z warzyw i przypraw jak najwięcej smaku. Jeśli przygotujemy dużą ilość bulionu, możemy go zawekować i użyć w późniejszym czasie. Można także na jego bazie przygotować kilka różnych zup i dopiero w tej formie zawekować. Bulion warzywny jest niezwykle zdrowy i niskokaloryczny. Szczególnie w porównaniu do bulionów gotowanych na mięsie lub kościach.
Czytaj też:
Jak oszukać kubki smakowe i polubić zdrowe produkty?