Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret

Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret

Dodano: 
Zupa krem z marchewki
Zupa krem z marchewkiŹródło:Fotolia / Autor: kitchenkiss.de
Coraz więcej osób rezygnuje ze spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyzwaniem dla nowicjuszy w świecie wegetariańskim może być choćby przygotowanie zupy na bazie bulionu z samych warzyw.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Szymon Czerwiński gotował bulion warzywny będący podstawą wielu zup, m.in. zupy porowej, dyniowej i kremu z buraka. Jakie sekrety zdradził szef kuchni? Obejrzyj materiał wideo:

Jak przyrządzić warzywny bulion?

Sekretem bulionu szefa kuchni jest opalana cebula. Choć sam robi to przy pomocy palnika, podkreśla, że to samo można zrobić na patelni. Chodzi bowiem o to, by skarmelizować cebulę. W skład bulionu wchodzi:

  • marchewka,
  • pietruszka,
  • papryka,
  • por,
  • natka pietruszki,
  • lubczyk,
  • liście pora,
  • czarnuszka,
  • czosnek.

Jak podkreśla ekspert, bulion należy gotować na wolnym ogniu aż dwie godziny, by wydobyć z warzyw i przypraw jak najwięcej smaku. Jeśli przygotujemy dużą ilość bulionu, możemy go zawekować i użyć w późniejszym czasie. Można także na jego bazie przygotować kilka różnych zup i dopiero w tej formie zawekować. Bulion warzywny jest niezwykle zdrowy i niskokaloryczny. Szczególnie w porównaniu do bulionów gotowanych na mięsie lub kościach.

Czytaj też:
Jak oszukać kubki smakowe i polubić zdrowe produkty?

Opracowała:
Źródło: X-news